Egységes csendrendeletet a Balaton-régióba!

„Hihetetlenül szükség lenne egy egységes csendrendeletre az üdülőrégióban, amelynek fontosságára ez a nyár is ráerősített” – nyilatkozta az idei nyári szezon tanulságairól Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke, Szigliget polgármestere a hirbalaton.hu-nak.

A BSZ elnöke kifejtette,  ezt a felvetést a szervezet elnökségének többsége már tavasszal támogatta, az idei nyár pedig újabb településvezetőket győzhetett meg arról, miért is lenne erre szükség mielőbb. Adósa a térségnek az egységes csendrendelet megalkotásával a Balatoni Szövetség – fogalmazott.

Véleménye szerint ameddig az önkormányzatok saját maguk alkotják meg a szabályokat, addig itt soha nem lesz egy minden rendezvényre érvényes, kiszámítható, tervezhető, a többség érdekeit figyelembe vevő szabályozás az üdülőrégióban. Ma hiába dönt úgy egy balatoni település, hogy a pihenést, a nyugalmat részesíti előnyben, ha a szomszédos, vagy a túlparti település szabályai eltérőek, hiszen a zajhatás nem ismer határokat, és a vízen is terjed. Egységes szabályozás hiányában most egy-egy önkormányzattól függ, milyen engedélyt ad ki, és mit lehet megcsinálni a területén.

Szigligeten például olyan csendrendelet van, hogy zenés rendezvényt csak szombat este, illetve vasárnapra virradó éjjel lehet tartani hajnali 3 óráig. A süllőfesztiválnál sem engedik éjfélnél tovább a zenélést.

 

Nem a betiltás a megoldás, hanem a jó technika

Balassa Balázs hangsúlyozta, nem azt mondja, és a BSZ részről sem fogalmazódott meg soha olyan, hogy be kellene tiltani az olyan nagy rendezvényeket, mint amilyenek például Zamárdiban vannak.

– Ezek is részei a Balatonnak, de igenis meg lehet és meg kell követelni azokat a technikai feltételeket, amelyek segítségével ma már határértéken, és területen belül lehet tartani a zajhatásokat – fogalmazott. Lehet, hogy ettől drágább lesz egy rendezvény, de a konfliktus-mentesség miatt meg fogja érni hosszútávon a szervezőknek – tette hozzá. Követendő példaként említette a Balaton Soundot, amely az üdülőrégió legnagyobb rendezvénye. A szervezők évről évre komoly lépéseket tettek, hogy teljesíteni tudják a hangerő-korlátozásokkal kapcsolatos elvárásokat. Bizonyos időkorláton túl csak zárt térben folyt a zene, ahol a hanghatásokat kordában lehet tartani – mondta.

 

Hiányzik a gyors hatósági intézkedés is

A hirbalaton.hu olvasói szerint az elmúlt években, és idén is problémának bizonyult a rendkívül zajos rendezvények esetében, hogy nincs gyors és hatékony hatósági intézkedésre lehetőség. A tapasztalatok szerint rég vége egy-egy ilyen panaszokat kiváltó rendezvénynek, olykor a nyárnak is, mire lehetőség nyílik jogorvoslatra. Nincs például, aki tucatnyi panasz, rendőrségi bejelentés esetén haladéktalanul bemérje a zajszintet egy-egy helyszínen, és ha jogos a panasz, lehetővé tegye az azonnali intézkedést. Ilyenre lett volna szükség például idén a CityMatiné új, fonyódi rendezvénye esetében, amit a túlparton a révfülöpiek és a szigligetiek is megszenvedtek.

Balassa Balázs elmondta, hogy az említett fonyódi fesztivál idején annyira átterjedt a zajhatás a vízen, hogy Szigligeten azt hitték, helyi rendezvényről van szó, és őt hívogatták, hogy miként adhatott erre engedélyt.

– Kellene egy megfelelő eljáró szerv, aki azonnal fel tud lépni hasonló esetekben, vagyis hatósági szinten is tisztázni kell, miként kezeljék egységesen ezeket a problémákat, amik egy üdülőrégióban rendre előfordulhatnak – mondta Balassa Balázs. Hangsúlyozta, esetenként több tízezer helyi lakos és nyaralóvendég nyugalmáról van szó.