Élőlánc Club Aligáért (merce.hu)

Az Aligai Fürdőegyesület szombaton közös naplemente-nézésre, illetve vírusbiztos, kézfogásos élőláncra invitálta a balatonaligai lakosokat Club Aliga területére. Egy új kormányrendelet szerint a Club Aliga üdülőövezet kiemelt nemzetgazdasági beruházássá vált, lehetővé téve a helyi szabályozások mellőzését. A helyi lakosok és civilek attól tartanak, hogy elzárják hozzáférésüket a tóparthoz – írja a merce.hu.

Az új rendeletnek köszönhetően sok helyen akár 50-ről 20%-ra csökkenhet a zöldterület aránya, illetve a 4,5 méteres épületek helyett szakaszonként akár 18 méteres, vagyis 6 emeletes építmények épülhetnek. Az Aligai Fürdőegyesület legnagyobb félelme, hogy a kormányrendelet felrúghatja a balatonvilágosi önkormányzat és a Club Aliga fejlesztői közti megállapodást, ami a Club Aliga még állami tulajdonban lévő területeinek használatára vonatozik. E megállapodás szerint ugyanis a fejlesztőnek fenn kell tartania a helyiek által használt közutakat, közparkot és a szabad parti sétányokat, és kezdeményeznie kell a kormánynál azok átadását az önkormányzatnak.

A harminc éve működő Fürdőegyesület lakossági fórumot is tartott az ügyben, ahol kiderült: a helyi lakosok és civilek attól tartanak, hogy elzárják hozzáférésüket a tóparthoz.

Az eseményen körülbelül ötvenen vettek részt a felvétel alapján, és többek között felszólalt Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke is, aki beszámolt jövőbeli terveikről. Bukovszki szerint a legfontosabb, hogy a közutak megszűnésével a teljes terület bármikor lezárthatóvá válik, így az aligaiaknak könnyen lehet, hogy szomszédos településre kell majd menniük, ha hozzá akarnak férni a Balatonhoz – írja a merce.hu.

A teljes cikk itt olvasható.