Európa-bajnok a balatoni vitorlázó Berecz Zsombor (hunsail.hu)

Berecz Zsombor nyerte a lengyelországi Gdyniában megrendezett Finn dingi Európa-bajnokságot, így a világbajnoki címe után, immáron a kontinens legjobbjának is mondhatja magát.

(Fotó: hunsail.hu/robertdeaves.uk)

Miután a nemzetközi osztályszövetség törölte az októberre tervezett világbajnokságot, a Finn Gold Cupot, így az EB maradt a finnesek egyetlen nagy nemzetközi versenye a 2020-as évben. Illetve, amennyiben a vírus okozta korlátozások lehetővé teszik majd és sokan elutaznak a vb helyett és a vb időpontjában rendezett versenyre, akkor azért az is komoly megmérettetés lesz a Finn dini mezőny számára – írja a hunsail.hu.

Ami a mostani Európa-bajnokságot illeti: 27 nemzet 70 finnese indult az osztály nyílt (a tengerentúli versenyzők számára is nyitott) kontinensviadalon, ahol külön értékelték az U23-asok és a negyven év feletti, Masters versenyzők teljesítményét is.

Berecz Zsombor gyakorlatilag folyamatosan szállította a legjobb tíz közötti helyezéseket, egyedül a hatodik futamban elért tizenkettedik pozíció, valamint a már tét nélküli zárófutamban elért 24. helyezése „lógott ki a sorból”, de ez utóbbi eredményét – a szabályok szerint – kiejthette a magyar olimpikon.

“Nem lehet szavakba önteni azt a boldogságot, amit érzek. Elképesztően nehéz verseny volt, nagyon koncentráltan kellett vitorlázni az összes futamban. Annak köszönhetem a sikert, hogy a legkiegyensúlyozottabban tudtam a jó eredményeket szállítani. Izgalmas verseny volt, ráadásul a körülmények is nagyon nehezek voltak. Kicsit olyan volt, mint amikor Agárdon versenyzünk. Hatalmas hullámok és forgolódó szél. Körülbelül hatvan évesnek érzem magam, annyira elfáradtam. Fizikailag is rendkívül megterhelő versenyen vagyok túl. Mindegy, a lényeg, hogy Európa-bajnok vagyok, így a világbajnoki cím után ezt a célkitűzésemet is elértem”

– mondta  el Berecz Zsombor. Az olimpiai kvótás hozzátette: az utolsó futam már tét nélküli volt, edzésnek fogta fel és úgy ment körbe a pályán, hogy senkit se zavarjon.

A világ és Európa-bajnok vitorlázó a Facebook-ra feltöltött bejegyzésében a győzelmet az idén nyáron elhunyt Pomucz Tamás vitorlázónak, edzőnek, szintén Európa-bajnok sportolónak ajánlotta fel.

Berecz Zsombor 2018-ban szerezte meg a világbajnoki címet, tavaly pedig megnyerte az olimpia tesztversenyét. Olimpiai kvótát is szerzett az elhalasztott Tokiói ötkarikás játékokra, ahol nagy esélye van arra, hogy érmet szerezzen a magyar vitorlássportnak, amire eddig egyszer volt példa, 1980-ban a Detre testvéreknek köszönhetően.