Eljárás indult a Fonyódon levideózott nádirtás ügyében (fotókkal)

Fonyód keleti részén, a Fürdő utca 36. szám alatt tavaly nyitott Sunset Resort Apartmanház előtti vízterületen zajló nádirtásról raktak ki rövid videót a Balatoni Értékmentés nevű Facebook oldalra március 22-én. A felvételt közölte a hirbalaton.hu is, az illetékes Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz fordulva kérdésekkel. A megérkezett válasz szerint: eljárást indítottak az ügyben.

A tavaly nyitott Sunset Resort Apartmanház saját reklámfotóján még látható – jobbra fent – a kiirtott nádas (Fotó: booking.com)

 

A Veszprém Megyei Kormányhivatal az ügy kapcsán feltett hét kérdésünkre szűkszavúan ennyit válaszolt:

„A kormányhivatal a sajtóból értesült a hivatkozott ügyről, a természetvédelmi ellenőrzési eljárás lefolytatását hatósági jogkörében eljárva megkezdte.”

A közösségi oldalra kitett felvételt készítő Kollarovics Ágnes a hirbalaton.hu-nak elmondta, nyaralójuk van a közelben, ismeri a helyet. Több éve ott lévő nádast vágtak ki, ami senkit nem zavart, sőt egyfajta diszkrét elválasztást jelentett a szomszédos apartmanház strandjától. (Mivel vízparti sétánynak szabadon kell hagyni egy keskeny, közforgalmú parti sávot, ami a Sunset előtt is elhalad, vélhetően hivatalosan nem az apartmanház strandjáról van szó, bár annak vendégei használják főként. Ehhez mólót, és egy nagy vízi stéget is építettek tavaly nyáron, amit télire elbontottak – a szerk.) Arról is beszámolt, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti park emberei azonnal ellenőrizték a helyszínt, és tudomása szerint fotókat, jegyzőkönyvet készítettek a friss nyomokról.

Olvasóink visszajelzése szerint a Sunset apartmanházzal szomszédos kis szabadstrand másik végében is irtották a nádat. Ott, ahol éppen újabb apartman-, illetve társasházak épülnek. Az irtás ezen a részen – meglehet a bejelentés miatt -, abbamaradt, de a megmenekült nádas sincs jó állapotban: nyiladékot vágtak bele, a part menti részét letaposták, és szemetes.

 

Örök Panoráma 

A hirbalaton.hu információi szerint hasonló, balatoni nádirtásos ügyekben 180-250 ezer forintos bírságot szoktak kiszabni megkezdett hektáronként. A visszaesőknek is legfeljebb 500 ezer forint büntetés jár. A gombamód szaporodó vízparti apartmanokat, társasházak lakásait árusítóknak valószínű nem okoz gondot ekkora összeg kifizetése azért, hogy könnyebben eladható legyen az „örök panorámával” hirdetett portékájuk.

Nem először merül fel a kérdés, hogy a hatályos jogszabályokkal meg lehet-e védeni a Balatont, illetve a tó ökológiai egyensúlyát az egyéni üzleti érdekektől.

Annyi bizonyos, ha mindenki felelősséget érez a tó jövőjéért, és bejelentést tesz hasonló ügyekben, azzal sokat tehet. Ha mindnyájan figyelünk, és időben szólunk, akkor tán meg is akadályozhatjuk a nádirtást.

A tapasztalatok szerint amikor nincs tettenérés, fotó, felvétel a történtekről, akkor az elkövető és a megbízó is megússza. Még akkor se bizonyítható ki irtott nádat, ha olykor egyértelmű, kinek állt érdekében. Jól mutatja ezt az egyik, tavaly bemutatott, szintén fonyódi eset, amelyben mérget is használtak a nádirtáshoz, a rendőrség vádemelési javaslatot is tett az ügyben, az ügyészség mégis ejtette a vádat.

A Sunset apartmanház és a szabadstrand határával egy vonalban állt a nádas (Fotó: HírBalaton)

.

A Sunset Aparmanház parti sétány melletti udvara. A távolban még látszik a kis szabadstrandon túl megmaradt nádas (Fotó: HírBalaton)

.

A szabadstrand keleti végében épülő újabb betonházak előtt szintén fogyni kezdett a nád (HírBalaton)

.

A fenti képen látható, frissen megépült házak előtti sétány víz felőli részén is nádirtás nyomai láthatók (Fotó: HírBalaton)