Nádirtás Fonyód keleti részén – fotókkal (Frissítés: a nemzeti park nem illetékes)

A Balatoni Értékmentés nevű Facebook oldalra raktak ki március 22-én egy alább is látható rövid videót arról, hogy éppen miként irtják a nádat Fonyódon a Fürdő utcánál, a szabadstrandon. A parton nem sokkal később zöld növényi maradványokat tartalmazó kupacok hevertek, a nád pedig eltűnt az újonnan épült, a lakások egy részét még áruló társasház előtti vízterületről – a helyiek beszámolói szerint. A bejelentést tevő a nemzeti parkot értesítette, amely a hirbalaton.hu-nak azt válaszolta, másik hivatalok illetékesek az ügyben (ld. alább). 

A felvételt készítő Kollarovics Ágnes a hirbalaton.hu-nak elmondta, nyaralójuk van a közelben, ismeri a helyet, több éve ott lévő nádat vágtak ki, még ha nem is nagy kiterjedésűt, vélhetően medertisztítás címén. “Senkit nem zavart ez a nádas, sőt egyfajta diszkrét elválasztást jelentett a szomszédos szálloda saját strandjától” – fogalmazott. Az esetet a hatóság felé is jelezte.

A hirbalaton.hu információi szerint régóta gond, hogy medertisztítás címén többen mederkotrást és nádirtást végeznek a Balatonon, ezért a vízügyi hatóság szigorított. Ma már konkrét leírást ad minden medertisztítási hozzájárulásához, részletezve, hogy annak címén pontosan milyen munkálatokat lehet elvégezni. Fonyódon az önkormányzat kért engedélyt több strandja medertisztítására. A hatóság dolga lesz megállapítani, hogy a megbízó, vagy a munkavégző túllépett-e az engedélyezett beavatkozás keretein, és ha igen, lesz-e következménye.

A nádirtás fázisai (Fotók: Facebook/Kollarovics Ágnes)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz az eset kapcsán elküldött kérdéseink:
  • Megállapítást nyert-e, hogy nádirtás történt a fonyódligeti helyszínen?
  • Mire szólt a a munkavégzés engedélye?
  • Más balatoni strand medertisztítását is így szokták-e elvégezni, és ez szabályos-e?
  • Ha történik szabálysértés, természetkárosítás, akkor kit büntetnek meg (a megbízót vagy a munkavégzőt), és mekkora összegekre?
  • Milyen tendenciát mutat a nádirtási gyakorlat a Balatonon az utóbbi években?
  • Nőtt-e a Balatont megvédeni szándékozó emberek aktivitása, és a bejelentések száma?
  • Van-e olyan eset, amikor március második felében megengedett az iszapkotrás és nádeltávolítás a Balaton medrében? (A vegetáció beindulása miatt nádvágásra csak február végéig lehet engedélyt szerezni.)
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park válasza, amelyből a lényeg még hiányzik:

“..a jelzett esemény kapcsán Igazgatóságunk megvizsgálja a helyszínt és ha szükséges megteszi a bejelentését az érintett hatóságnak (természetvédelmi hatóság, vízügyi hatóság).

Mivel Igazgatóságunk nem hatóság, és nincs hatásköre a témában, ezért a folyamatban lévő ügyekről a hatóságok tudnak nyilatkozni, az ő feladatuk az összes körülmény felmérése. A témában feltett kérdésekre is a hatóság tudna választ adni (a megyei kormányhivatalok természetvédelmi osztályai).

Fentiek okán nem tudunk nyilatkozatot adni a témában.”

Továbbküldjük hát a kérdéseinket a megjelölt hatóságokhoz. Amint kapunk válaszokat, közöljük.