Gátlástalanul irtják egyesek a balatoni nádast (frissített: ügyészségi válasz)

Áramlik a fejlesztési pénz a Balatonhoz, sorra épülnek, újulnak meg tóparti ingatlanok, amelyeket jóval több pénzért lehet eladni, ha nem zavarja nádas a kilátást és a fürdőzést. Megnőtt a gátlástalan nádirtók száma, akik rövidtávú önérdekeik miatt veszélyeztetik a Balatont. Az utóbbi időben több jelzés is érkezett illegális nádirtásokról a hirbalaton.hu-hoz. Akadt hely, ahol a téli nádaratásra kapott engedély leple alatt irtottak, de olyan is, ahol emberre veszélyes vegyszert használtak. Ez utóbbi, fonyódi esetet mutatjuk be fotókkal.

Egy sárkányrepülőről 2015-ben készített felvétel, amelyen még látszik az azóta eltűnt nádas-rész, és hogy még nem történt építkezés a mögötte lévő területen (a hirbalaton.hu-nak beküldött olvasói fotó)

A Google Earth aktuális felvételén látható, hogy eltűnt a fenti fotón pirossal jelzett nádas-rész az időközben beépült terület elöl

A pár napja készült fotó a Balaton-partra merőleges Előd utca végét mutatja; korábban bőven elért idáig a vízparti nádas (fotó: hirbalaton.hu)

 

Fonyód alsó-bélatelepi részén, a volt Mecseki Szénbányák egykori 7 hektáros üdülőjét évekkel ezelőtt felparcellázták. Új házak, nyaralók épültek, és két éve megkezdődött két luxusapartmanház építése is a vízparti részen, ahová egy térképeken még névvel nem is szereplő utca, az Előd utca vezet.

Először 2018 őszén tettek bejelentést a környék ingatlantulajdonosai, hogy valaki vegyszeresen irtja a nádat az Előd utcától nyugatra eső, épülő apartmanházak előtti partszakaszon, ami Natura 2000-es terület. A pár héttel későbbi hatósági mintavétel után a NÉBIH velencei laborja megállapította, hogy glifozát található a begyűjtött nád-mintákban. (A gyomirtásra használt szert már több országban betiltották.)

Az ügyben illetékes Veszprémi Járási Hivatal büntetőfeljelentést tett, és nyomozni kezdett a rendőrség. Az eljárás során féltucatnyi tanú is rendelkezésre állt. Meg tudtak nevezni olyan személyt, aki éjszaka és hajnalban is járt a nádasban szatyorral az oldalán, és autóval rángatott ki közterületről kilátást zavaró fákat – mesélték a környéken lakók, nyaralók a hirbalaton.hu-nak.

Volt aki arról számolt be, hogy a partszakasz végén lévő nádasban egy csónakkikötő található. Az ezt használó horgászok közül hárman is kórházba kerültek mérgezéses tünettel különböző időszakokban, de nem jöttek rá, hogy miért. Csak utólag kezdtek gyanakodni, amikor már nem lehetett bizonyítani az összefüggést, hogy köze lehetett az eseteiknek a glifozát-kijuttatásokhoz. Mivel a nádas tovább csökkent a partszakaszon, tavaly újabb bejelentést tettek a hatóság felé.

Az érintett partszakaszról 2019 májusában készített fotó: a nád színe láthatóan halványodik, és kevesebb megújulást mutat a vízparti ingatlanok felé közeledve (a hirbalaton.hu-nak beküldött olvasói fotó)

– A nádas 2018 óta pusztul látványosan az Előd utca végének közelében, ami egybeesik két vízparti apartmanház megépítésének kezdetével. Nagyjából 70 méter hosszú nádszakasz pusztult el eddig az apartmanházak előtt. Ez azért is sajnálatos, mert védett madarak kedvelt tartózkodási helye volt – mondta Dr. Szeghy Balázs, az egyik közeli ingatlan tulajdonosa a hirbalaton.hu-nak.

Akadt, aki – neve mellőzését kérve – arról mesélt, hogy az épülő apartmanházak egyikében szeretett volna lakrészt vásárolni többedmagával, amelynek során megnyugtatták őket arról, hogy a kilátást és fürdőzést zavaró nádas „nem lesz majd ott”.

Az új és a még épülő apartmanház lakrészeit értékesítő cég prospektusának csábító látványtervein semmiféle nádas nem zavarja a gyönyörű panorámát, ami még nem jelent semmit. A helyi ingatlantulajdonosok közül többek számára az elmúlt években látottak és tapasztaltak okán egyértelmű, hogy ki az elkövető (egyikük állítólag le is fotózta a permetezés során, de a fotó nem sikerült), azonban mindez még egy vádemeléshez sem bizonyult elegendőnek. Az eljárást megszüntették, ami arra vall, nem találták elég megalapozottnak a helyiek gyanúját.

A hirbalaton.hu megkeresésére az ügyről a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ennyit közölt: „A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságon természetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folyt nyomozás az ügyben. Az eljárást a Fonyódi Járási Ügyészség 2019. december 9-én megszüntette, annak okáról ők jogosultak nyilatkozni.”

 

Az ügyészség indoklása

A Somogy Megyei Főügyészség sajtószóvivője, Dr. Csapó Gábor az alábbi választ küldte a hirbalaton.hu megkeresésére:

“A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság folytatott nyomozást Natura 2000 területet jelentős mértékben megváltoztatva elkövetett természetkárosítás bűntette miatt. A bűnügyben széles körű bizonyítás folyt, így a károsodással érintett nádfoltokból mintavételre és annak szakhatósági bevizsgálására, számos tanúkihallgatásra, valamint iü. környezetvédelmi szakértői vélemény beszerzésére is sor került, majd a nyomozó hatóság gyanúsítotti kihallgatást foganatosított.

Ezt követően a Fonyódi Járási Ügyészség a nyomozás ügyiratainak vizsgálata alapján az eljárást bizonyítottság hiányában megszüntette, mivel nem volt kétséget kizáróan megállapítható, hogy a bűncselekményt a gyanúsított követte volna el.

A határozatot a panaszra jogosultak tudomásul vették.”

 

A fonyódi Előd utca végén már javában épül az újabb vízparti apartmanház (fotó: hirbalaton.hu)

 

Miért „szent tehén” a nádas

A nád a Balaton öntisztulásának egyik záloga azon túl, hogy a vízi-élőlények és a vízi-madarak fontos élettere. A szakemberek évek óta hangsúlyozzák, hogy kulcsfontosságú szerepe van a nádasoknak a vízminőség megőrzésében, és a tó ökológiai egyensúlyának fenntartásában.

 

A glifozátról:

A glifozát – a wikipédia leírása szerint – világszerte elterjedt gyomirtószer. A GMO-k terjedésével a felhasználása radikálisan megnőtt. Irritációt okoz szemben, bőrön, lenyelés esetén a felső emésztőszervekben, belégzés esetén a tüdőben, légutakban. Újabb kutatási eredmények a glifozát teratogén és hormonkárosító hatásáról számoltak be. 2015 márciusában a WHO szakirányú szervezete az ember számára valószínűleg rákkeltő anyagok osztályába sorolta a glifozátot. 2019-ben az Európai Unióban elsőként Ausztria tiltotta be a szer használatát, bár az Európai Unió 2017 novemberében további öt évre megújította a glifozátot tartalmazó vegyszerek forgalmazásának engedélyét.

Tavalyi sajtóhírek szerint az amerikai bíróság másodszor mondta ki, hogy a Monsantó glifozát tartalmú gyomirtója rákot okoz. A tulajdonos Bayer ellen több mint tizenegyezer pert indítottak a glifozát tartalmú gyomirtók káros hatásai miatt. A szakemberek álláspontja eltérő a kérdésben.