Egészségi állapota miatt távozott a keszthelyi kórház főigazgatója (tvkeszthely.hu)

Két egészségügyi intézmény – a keszthelyi és a hévízi kórház – főigazgatói posztja alól való felmentését kérte a minisztertől Dr. Kvarda Attila. A kórházak vezetését a működési szabályzat alapján jelenleg az orvosigazgatók látják el. Az elmúlt időszakban elterjedt szóbeszédekre is reagált a volt főigazgató.

Dr. Kvarda Attila  2009-től a Keszthelyi Kórház, 2010 októberétől pedig Hévízi kórház főigazgatói tevékenységét látta el. Az egészségügyi minisztertől  egészségi állapotában bekövetkezett változás miatt kérte,  közös megegyezéssel  munkaviszonyának megszüntetését augusztusban.

“Megfelelő koncentrációban, megfelelő odafigyeléssel nem tudom a feladatomat ellátni és a változás következtében folyamatosan hosszabb időre esetleg távol kell lenni. Azt gondolom- főleg a jelenlegi időszakban – amikor a koronavírusra fokozottabban kell készülni, nem engedheti meg egy főigazgató, hogy hosszabb időre távol van. Ezért azt gondolom, hogy az intézetek működése, stabilitása szempontjából sokkal előnyösebb, hogy ha távozásom után a két intézményt a szervezeti működési szabályzat alapján az orvosigazgatók látják el és folytatják  a főigazgatói feladatokat” – mondta Kvarda Attila.

A főigazgató arról is beszélt, a távozásával elindult szóbeszéd, az alaptalan vádak rosszul érintik őt is és családját is. A két kórház és a megyei kórház részére a  járvány kezdetén szükséges 1,9 millió Ft-os bruttó értékű védőeszköz beszerzése indított el egy folyamatot.

“Legnagyobb meglepetésünkre a nyár folyamán a készenléti rendőrség, nagy értékű csalás miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást kezdett el folytatni, s tekintettel arra, hogy ismeretlen tettes köztudott, hogy a kórházakban az egyszemélyi felelősség az a kórház igazgatókon nyugszik. S történtek olyan köztes dolgok, ami alapján egyértelműen- főleg a szóbeszéd- az az igazgatók irányába fókuszálódott. Ez a vizsgálat még jelenleg is zajlik. Természetesen a Készenléti Rendőrség a szükséges vizsgálatokat folyamatosan végzi. A szükséges dokumentumokat lefoglalta,mind az e-dokumentumokat mind  a papíralapú dokumentumokat. Én nagyon várom, hogy már fejezze be és hozzák nyilvánosságra annak az eredményét. De azt gondolom természetesen, hogy a beszerzéssel és a pénzügyi teljesítéssel semminemű szabálytalanság nem történt”- adott tájékoztatást Dr. Kvarda Attila.

Kvarda Attila elmondta, hogy a Keszthelyi Kórházat  400 ezer forint készpénzzel és 305 millió forint számlán lévő összeggel, míg a hévízi kórházat, hasonló összegű készpénzzel és 380 millió forint számlán lévő összeggel adta át. Véleménye szerint ez is bizonyítja, hogy sem ő, sem pedig munkatársai nem tettek olyan lépéseket amellyel a kórház büdzséjét veszélyeztették volna – a Keszthelyi Televízió híradása szerint.

Dr. Kvarda Attila teljes interjúja: