Ismét megszólalt a hajóállomás területének árverése kapcsán Csopak polgármestere

A Bahart (Balatoni Hajózási Zrt.) által árverésre bocsátott csopaki hajóállomáson a helyi önkormányzat övezeti módosítást nem tervez, sőt kifejezetten ragaszkodik az előírások betartásához. Céljuk a terület megóvása, és annak biztosítása, hogy bárki szabadon lemehessen a Balaton partjára – közölte a polgármester. 

A kikötő területe zöldterület, közkert (Zkk), amely terület „állandóan növényzettel fedett, a település klimatikus viszonyainak megőrzését, javítását, ökológiai rendszerének védelmét, a pihenést, testedzést szolgáló zöldterület. A terület legalább 80 %-át növényzettel fedetten kell kialakítani és fenntartani, a beépítettség megengedett legnagyobb mértéke 2 %, amelyet gyakorlatilag az ott lévő hajóállomást és vitorlás kikötőt kiszolgáló vizesblokk és pénztár épület el is foglal” – közölte a közösségi oldalra feltöltött tájékoztatásban Ambrus Tibor.

Csopak polgármestere kifejti: amellett, hogy nem terveznek övezeti módosítást, szeretnék, ha tovább működne a közforgalmi kikötő.

Meggyőződésünk, hogy a balatoni hajós turizmus fellendülőben van és Csopak a maga gasztronómiai, borászati, építészeti, kulturális értékeivel a vízről megközelíthető turisztikai célpont is lehet.

-fogalmazott a polgármester. Ambrus Tibor emellett kifejti: a meglévő csekély parkolók (murvás terület, kiépített parkoló nincs!) számának biztosítani kell a hajókikötő és a vitorlás kikötő kiszolgálását, azok száma a zöldterület rovására nem bővíthető. A területen belül kialakított kerítés elbontandó.

Ismét megerősítette: megfelelő vételár esetén az önkormányzat élni kíván az elővásárlási joggal.

A kikötő árveréséről készült korábbi részletes összefoglalónkat ide kattintva olvashatják.