Egész éves “élményponttá” válik a strand Vonyarcvashegyen (Zalai Napló)

A vonyarcvashegyi strand a jövőben már nem egy negyedévig hasznosított és működtetett fürdőhely lesz, hanem egy egész évben nyitva tartó, állandóan attrakciókat kínáló, több-generációs találkozóhely, élmény-pont. Már elkészült a kisgyermekeseket kiszolgáló, melegvizes, teljesen komfortos, baba-mama szoba. Megújult, család- és mozgáskorlátozott-barát lett öt öltöző. 

A Magyar Turisztikai Ügynökség pályázati forrásainak és az önerőnk felhasználásával már ősszel elindult a több mint öthektáros területen elterülő strand modernizálásának újabb, élménygyarapító üteme. A Balaton TOP három strandja közé választott, kétezer négyzetméterrel bővített hely elnyerte a legsportosabb strand minősítését, jelezve a minőségi élménykínálat bőségét.

– fogalmazott a Zalai Naplónak a település polgármestere.

A Pali Róbert hozzátette: a „vízi-sportok Mekkájában” űzhető wake board, vízisi, vitorlázás, szörfözés. Beszélt arról is, hogy nem több vendéget kívánnak, hanem a helyben élőket és az idelátogatókat szeretnék még magasabb színvonalon kiszolgálni.

A fejlesztések keretében modernre cseréltek 40 régi hulladékgyűjtő edényt. Az új értékmegőrzők mellett új pihenőpadok és asztalok kerültek ki a játszóterek közelébe. Vadonatúj fejestugró stég is bevezet majd a tóba. Folyamatosan úgy zajlik a növénytelepítés, a faültetés, hogy egyre több évelő kerül az ágyásokba.

A balatoni halászat és az ezzel foglalkozók előtt tisztelegve, illetve a róluk szóló legendát éltetve, a történelmi múltat őrizve, egy halászati emlékparkot alakítanak ki a strandon. Itt kapott helyet a Süllő II. névre keresztelt, két kabinos, fél évszázados hajómatuzsálem, melyet a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ajándékozott Vonyarcvashegynek. A halászat múltját, a muzeális értékként védelembe vett és később felújítandó hajón szeretnék szemléltetni, interaktív be-mutatókon. A Dombsziget csúcsán, a Szent Mihály-hegy tetején áll hazánk – sőt az tengerparttal nem rendelkező európai országok egyetlen, műemléki védettségű, fogadalmi halászkápolnája, amely. A helyi egy-házközség 80 millió forint támogatást nyert a kápolna teljes megújítására – sorolta a polgármester.

Pali Róbert kifejtette: a domb aljánál önkormányzat több mint 8 ezer négyzetméter nagyságú területet vásárolt meg, ahol ősztől család–és kerékpárosbarát pihenő pontot alakítanak ki, családi mosdóval. A természetes élőhely megtartásával létesül itt erdei játszótér, tűzrakó hely, amfiteátrum, tanösvény, fa pihenőhely, kerékpár tároló, játékos ismeretterjesztő pont is.

Végül elárulta: nyáron temérdek újra gondolt nagyrendezvény, fesztivál, színházi produkció, koncert és egyéb program keresi majd a családok kedvét.