A korábbi tiltakozások ellenére Csopak vezetése átminősítené a Kerekedi-öblöt

Korábban tiltakozást váltott ki a csopaki szántó és rét művelésű Kerekedi-öbölben tervezett építkezés, most mégis megjelent egy tájékoztatás a település honlapján, miszerint a helyi önkormányzat kezdeményezte a terület átsorolását, hogy a borturizmust kiszolgáló gazdasági épület és szálláshelyek, valamint lakóépület épülhessen rajta. “A területet hasznosításának elsődleges célja a korábbi szőlőművelés visszaállítása” – áll az indoklásban. A hirbalaton.hu megkereste Ambrus Tibor polgármestert.

A csopaki Kerekedi-öbölben tervezett beruházások egyik látványterve

A település honlapján megjelent szöveg szerint: “Csopak Község Önkormányzata a településrendezési eszközök módosítását határozta el. A módosítás előzetes tájékoztatási szakasza elindult, melyről ezúton kapnak tájékoztatást partnereink.”

“Csopak község Önkormányzata a hatályos településrendezési terv módosítását tervezi, amely szerint a Csopak 0221/2, 0221/12, 0221/48-51. hrsz-ú ingatlanok új övezetbe kerülnének átsorolva, szőlőtermesztés, továbbá szőlőtermelési, borászati célú és borturizmust szolgáló gazdasági építmény, valamint a tulajdonos számára szolgáló lakóépület és borturizmust szolgáló egyéb szálláshely épületeket kialakítása céljából.”

Ambrus Tibor polgármester a hirbalaton.hu megkeresésére elmondta, a Kerekedi-öböl egy töredékéről van szó, körülbelül 5 hektárnyi területről, amely a téesz időkben szőlő volt, a kárpótlások óta pedig rendezetlen, parlagon heverő terület. Csopak képviselő-testülete több helyi lakossal egyetértésben szeretné, ha a magántulajdonban lévő terület újra szőlőként funkcionálna és rendezett lenne, csakúgy, mint a szomszédos, balatonfüredi rész – tette hozzá. Hangsúlyozta, semmi nincs eldöntve még a kérdésben. A tervekről a lakosságot tájékoztatták. A testület az átsorolásról, és a tervek támogatásáról csak az összes érintett hatóság támogatásának megszerzése után dönt.

A polgármester szerint az átsorolás nem teszi lehetővé a tervekben szereplő számú épület megépítését, mivel a helyi szabályozás továbbra is megkötéseket tartalmaz a kialakítandó telkek nagyságára és beépíthetőségére vonatkozóan.

További részletek:
https://csopak.hu/…/csopak_tre_mod_2021_tajekoztatasi…

A Nők a Balatonért Egyesület ügyben kiadott közleménye itt olvasható.