Balatoni Kör – Siófoki Szakképzési Centrum: “Közösen egy régióért!”

Nem olyan régi, de annál intenzívebb a Balatoni Kör és a Siófoki Szakképzési Centrum kapcsolata. Még 2015 tájékán kereste meg Szamosi Lóránt kancellár Csapody Balázst (akihez régi barátság fűzi), hogy a Centrum szívesen bekapcsolódna a Kör munkájába. Igaz, hogy egy intézmény “testidegen” egy vállalkozókat (borászok, vendéglátósok, szállodások, cukrászok, sör- és pálinkafőzők) tömörítő, szakmai szervezetben. A Kör viszont nyitott volt, és az oktatást, mint addig nem nagyon előtérben lévő területet, a Kör tagjai fontossá tették, és beemelték a támogatott tevékenységeik közé.

2017-től dolgozik együtt szorosan a Szakképzési Centrum a Balatoni Kör tagjaival, Szamosi Lórántot a Kör tiszteletbeli tagjai közé választotta. Olyan tiszteletbeli tagok közé került a Centrum vezetője, mint Borbás Marcsi, az ismert tévés személyiség, Bagyó Sándor a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, dr. Fehérvölgyi Beáta a Pannon Egyetem GTK dékánasszonya, vagy éppen Kardos Gábor, a Kör alapítója és tiszteletbeli elnöke – közölte honlapján a Siófoki Szakképzési Centrum.

Kifejtik:  siófoki Krúdy diákjai már 3 GasztroPikniken is részt vettek (Zamárdi, Balatonfüred, Szigliget) a „nagyokkal” együtt, akiktől már eddig is sokat tanultak szakmáról, a minőségi vendéglátásról, vagy éppen a helyi alapanyagok fontosságáról. A Kör tagjaival indították el közösen az I. Balatoni Szakácsversenyt (amelyet diákoknak írtak ki), és adták át a 2017-es Krúdy-napon először a Balaton Fiatal Szakácsa, Balaton Fiatal Cukrásza díjakat is.

A Körrel való együttműködés keretében jutott el iskolába, és tartott szakmai előadást, vagy éppen zsűrizett Sárközi Ákos, Palágyi Eszter, Herczeg Ágnes (borszakértő). A megújuló Balatoni Kör immár külön területként kezeli az oktatás és képzés támogatását, nem csak az utánpótlás nevelés miatt, hanem lényeges szempont számára egy igazi, balatoni regionális szakemberképzés megteremtése, és az abban való komoly szerepvállalás is. Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy az idei esztendőben a Siófoki Szakképzési Centrum bekerült a „Kóstold körbe” c. kiadványba. A kis füzet nem csak a kiváló vendéglátóhelyekre, szállásokra, borászatokra hívja fel a figyelmet, hanem méltó helyre tesz egy oktatási-szakképzési intézményt, ami egyedülálló a hasonló szakmai szervezetek gyakorlatában.