Cukorbomba érkezik Siófokra

2019. június 23-án a diabétesz kerül reflektorfénybe Siófokon. A Fő téren rendezik meg az Egészségexpo 2019 elnevezésű rendezvényt, melyen egy hatástalanításra váró cukorbomba installáció várja az érdeklődőket a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) köszönhetően. A cél, felhívni a figyelmet a cukorbetegség megelőzésére. 

Kaposvár után harmadik állomására, Siófokra érkezik a CEOSZ cukorbombája – áll a hirbalaton.hu-nak küldött közleményben.  Azok, akik június 23-án ellátogatnak a Kálmán Imre Kulturális Központ előtti Fő térre, 12:30 és 18:00 között egy cukorka formájú installáción tesztelhetik a cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteiket. Ha a megadott kérdésekre helyesen és időben válaszolnak, hatástalaníthatják a Cukorbombát. Az installáció virtuális felrobbanásának megakadályozása azt szimbolizálja, hogy mindenkinek még ma kell tennie az egészségéért, megfelelő ismeretekkel kell rendelkeznie annak érdekében, hogy a helytelen életmód ne okozhasson maradandó egészségkárosodást vagy akár 2-es típusú diabéteszt. Az egyik első lépés ehhez az ismeretszerzésen túl a vércukorszint mérése, amit már a helyszínen is megtehetnek az érdeklődők.

Idén számos helyszínen lehet találkozni az installációval. Az országjáró roadshow célja a figyelemfelhíváson túl a tagszervezetek szélesebb körben való megismertetése. Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke elmondta: szeretnék, ha az emberek tudnák, hogy aki már érintett, vagy aki megelőzés céljából szeretne többet tudni a diabéteszről, az nincs egyedül, van hová fordulnia a kérdéseivel, hiszen a betegszervezetek ebben is tudnak segíteni.

Ma Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, és további 500 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen. Óvatos számítások szerint 2027-re a magyar lakosság 20-70 év közötti korosztályában már minden tizedik ember cukorbeteg lesz. Kiemelten fontos tehát, hogy időben diagnosztizáljuk a diabéteszt, és megfelelő információval rendelkezzünk erről az eleinte észrevétlen, de súlyos szövődményekkel járó betegségről.