Megerősített szolgálatban dolgoznak a mentősök a Balatonnál (Magyar Nemzet)

Földi, légi- és vízimentők, motoros mentőtisztek, gyermekek ellátását biztosító speciális egységek, továbbá strandokra telepített elsősegélynyújtók segítik az ellátást idén nyáron is a Balatonnál. Mivel mindig jelentősen nő a mentők esetszáma, az Országos Mentőszolgálat az iskolai szünet első napjától részben az állomány kiegészítésével, másrészt átcsoportosításokkal elégíti ki az ellátási szükségleteket.

Balatonfüreden és Sármelléken mentőhelikopter-bázis lesz, a gyermekek életmentő ellátására pedig speciális egységeket működtetnek – mondta az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője. Győrfi Pál hozzátette: Balatonlellén több mint tizennégy éve szolgálja a dél-balatoni ellátást a Magyar Gyermekmentő Alapítvány kiválóan felszerelt mentőorvosi kocsija, Balatonfüredről pedig a Szent Márton Gyermekmentő Alapítvány rohamkocsija kaphat riasztást. A nyári hónapokban Balatonvilágosról egy nagy teljesítményű motorkerékpárral indul a főleg az M7-es autópályán előforduló sérülések gyors ellátására a szolgálatos mentőtiszt vagy mentőorvos, és arra is ügyel az OMSZ, hogy speciális mentési tervek alapján legyen többletkapacitás a nagy balatoni fesztiválok, tömegrendezvények egészségügyi biztosítására – tette hozzá.

Győrfi Pál arról is beszélt, hogy ahol nincs a közvetlen közelben mentőállomás, ott ideiglenes mentési pontokat létesítenek, hogy minél gyorsabban érkezzen a segítség az ellátásra szorulóhoz.

A múlt év őszén „Életmentő márkát” alapított az OMSZ, hogy a márkához csatlakozó cégek, vendéglátóhelyek, üzletek, sportlétesítmények, szolgáltatók teremtsék meg az azonnali életmentés feltételeit, ha valaki újraélesztésre szorul. Az Élet Mentő Pont minősítés feltétele, hogy a vendéglátóhelyen, üzletben, szolgáltatóknál dolgozók, pincérek, szakácsok, eladók elsajátítsák az életmentés alapjait, és legyen a helyszínen használható defibrillátor. A márka odaítélése esetén a cég jogosultak lesz az Élet Mentő Pont védjegy használatára – tudósít a Magyar Nemzet.