Csúsznak a szállodafejlesztések a Balaton körül (napi.hu)

Milliárdos vissza nem térítendő állami támogatást ítélt oda egy éve a kormány új szállodák építésére, a legtöbb helyen azonban ennek ellenére még nyoma sincs az építkezésnek. Szakértők szerint ennek oka az építőiparban tapasztalható folyamatos drágulás. 

Már egy éve odaítélte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a vissza nem térítendő állami támogatásokat a Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program nyerteseinek, a legnagyobb beruházások azonban még el sem kezdődtek Tokajtól Tihanyig az építőipari drágulás miatt – írja a Napi.hu.  A portál a programra közelről rálátó turisztikai forrássa szerint még az is előfordulhat, hogy a jelentős költségvetési támogatás ellenére több luxushotel terve végül a fiókban marad. A jelentős csúszás viszont szinte az összes nagyobb építkezés esetében borítékolható még akkor is, ha a tulajdonosok végül úgy döntenek, hogy az ősszel belevágnak a milliárdos projektek megvalósításába – olvasható a cikkben.

Korábban szintén a Napi.hu írta meg, hogy a 150 szobásra tervezett Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítése ígérkezne a leglátványosabbnak: a hat hektáros Balaton-parti parkban található Habsburg József főherceg nyári rezidenciája, a rendszerváltásig a terület az MSZMP nyaralóhelyeként funkcionált. A beruházásra 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a CDHT Hotel Projekt Kft. A portál szerint ugyanakkor eddig egy konkrét kapavágás sem történt Tihanyban.

A cikkben olvasható, hogy szintén nincs még nyoma építkezésnek Balatonudvariban, ahol egy ötcsillagos szálloda (Royal Golf Hotel) kialakítására kapott 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást az MTÜ-től az X Center Irodaház Kft. Keszthelyen a Hotel Baron beruházásra 1,8 milliárd forint jutott a Minerva ingatlanbefektetési alapnak, de semmi hír nincs a beruházásról. A Balaton északi fővárosában pedig 1,7 milliárd forint közpénzből épülhet majd 66 szobás, négycsillagos hotel de itt sem állnak még a daruk. A portál szerint ugyanakkor megépül a luxusszálloda Gyenesdiáson, ahol a kormánytól 1,7 milliárd forintos támogatást kapó beruházó mostanában vette meg a helyi önkormányzattól az építkezéshez szükséges Balaton-parti telket.

Több kisebb panziót már felújítottak a Kisfaludy pályázaton elnyert támogatásokból, valamint augusztus közepétől már épül a Kistücsök panzió is Balatonszemesen – olvasható a Napi.hu összefoglalójában.