Bőséges vadállomány várja a vendégvadászokat a Zselicben (sonline.hu)

A minőségi és bőséges nagyvadállomány a somogyi erdőkbe csábítja a hazai és külföldi vadászokat télvíz idején. A terítékekre legtöbbször vaddisznó kerül, az állatok gyérítése fontos a vadkármegelőzés érdekében- írja a sonline.hu.

A hétvégén érkeztek meg az első külföldi vadászok a Zselicbe. A reggeli órákban az eligazításon mindenkinek kiosztották a lesállását és a szükséges térképet, majd a hajtók, kutyák kíséretében indultak az erdőbe. Hangos kiáltásokkal, tacskókkal, foxterrierekkel próbálták a vadakat az erdőből kiterelni.

– A nagyvad terelővadászatokon elejthető a vaddisznó, a gím-dám-muflon tarvad, a róka és az aranysakál – mondta Halász Tibor, a Sefag Zrt. fővadásza.                                                                     – Jellemzően azonban vaddisznó kerül terítékre, ilyenkor esik az egész évre tervezett összes kilövés hetven százaléka. Erre a jelentős vadkár, illetve a populáció szinten tartása érdekében van szükség.

A Sefagnál az év első hónapjában tíz napon át napi 3-4 terelővadászatot tartanak. Területeikre január végéig több száz német, belga, francia és osztrák vadász érkezik. Vannak csoportok, amelyek a 70-es évek óta visszatérő vendégek a Zselicben. – Az egyik fő vonzerő vendégeink számára, hogy mind az öt nagyvad megtalálható a Zselicben, s erdősültség tekintetében kedvezőek a területeink – mondta Halász Tibor.

– Ugyan a vadászati idény február végéig tart, de a Sefag Zrt. január végén befejezi a terelővadászatokat a születendő vaddisznó-szaporulat védelme érdekében.

A teljes cikk itt olvasható.