Biztonságos Óvoda címet kapott a rezi óvoda  (tvkeszthely.hu)

Biztonságos óvoda címet kapott a rezi Icinke-picinke Óvoda és Bölcsőde. Az elismerő plakettet nem rég vehették át a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaitól. Az intézmény korábban is sikeresen pályázott a gyermekek ismereteit segítő programokra, hiszen Zöld és Boldog Óvoda címek tulajdonosai is.

Önfeledten játszanak a gyermekek az óvodában. A rezi intézményben két csoport működik, összesen 45 apróság jár ide. A biztonságos közlekedés tanítása eddig is szerepelt a tantervükben, általában rendőrök meséltek a kicsiknek a szabályokról. A mindennapi fontos tudnivalók átadásához folyamatosan fejlesztik magukat a pedagógusok. Legutóbb a Biztonságos Óvoda címhez kellett egy képzést elvégezni az óvó néniknek.

10-10 nagycsoportos gyerekkel kitöltöttünk egy feladatlapsort. Amikor ez megtörtént, utána 3 foglalkozást, egy kinti udvari foglalkozást, egy benti csoportos foglalkozást és egy egyéni foglalkozást szerveztünk a gyerekeknek, amit nagyon élveztek. Azért is, mert saját maguk hozták hozzá a legtöbb eszközt. Azokat az eszközöket, ami a biztonságos közlekedéshez szükséges. Tehát a láthatósági mellényt, sisakot, könyökvédőt, térdvédőt, különböző lámpákat” – ismertette Trezsenyik Zsuzsánna intézményvezető.

A Biztonságos Óvoda programot az Országos Rendőr-főkapitányság – Országos Balesetmegelőzési Bizottsága hirdette meg 2016-ban. Akkor 200 óvoda csatlakozott a felhíváshoz. 2021-re országos szinten 1000 óvoda vett részt a projektben. Ennek elsődleges célja, hogy felkészítsék az óvodásokat a biztonságos közlekedésre. A szervezők fontosnak tartják azt is, hogy az intézményeket ösztönözzék és segítsék a helyes közlekedésre nevelés megvalósításában.

Nagyon fontos, hogy ennek a korosztálynak is specifikusan, tehát a rájuk jellemző közlekedésbiztonsági célokat, módszereket adjuk át, hiszen  ők nem biztos, hogy olyan szinten tudnak közlekedni. Sőt ugye ezek a gyermekek egyedül nem is tudnak közlekedni. Ezért nagyon fontos, hogy az ő szintjüknek megfelelő tudással rendelkezzenek. És ezeken a képzéseken megtanítják az óvodapedagógusokat, hogy hogyan foglalkozzanak a gyermekekkel és amint ezt a képzést befejezik az óvodapedagógusok, akkor az az óvoda elmondhatja magáról, hogy Biztonságos Óvoda” – mondta el dr. Topodi Panna az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési Osztályjának megbízott kiemelt főreferense.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.