Milliárdos iskolabővítés Felsőörsön: cél a nyolcosztályos oktatás (veol.hu)

A kormány egymilliárd 14 millió forint támogatást biztosított a felsőörsi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Malomvölgy Általános Iskolájának bővítéséhez, mellyel új tantermeket és nagy, közösségi rendezvények céljára is alkalmas, tágas tornatermet alakítottak ki – írja a veol.hu.

Szabó Balázs, a 2018 lakost számláló település polgármestere kiemelte, a beruházás nem jöhetett volna létre a kormányzat és Kontrát Károly országgyűlési képviselő támogatása, segítsége nélkül, mellyel megvalósulhatott a felsőörsi emberek régi álma. A balatoni tájba és a műemléki környezetbe tökéletesen illeszkedő, ugyanakkor modern épületet Krizsán András DLA Ybl-díjas építész tervezte (Doctor of Liberal Arts, a PhD tudományos fokozat megfelelője a művészeti képzésben – a szerk.), a kivitelező a Vemévszer Kft. volt.

A folyamatosan növekvő lakosság, az egyre több gyermek indokolta az iskola bővítését, a speciális burkolattal ellátott sportcsarnok, illetve közösségi tér pedig kiválóan alkalmas lesz nagy rendezvények megtartására.

Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója egyebek mellett felidézte, a helyi iskola működése, illetve a bővítés ötlete 16 évvel ezelőtt merült fel először, aztán mindez csaknem feledésbe merült. A kormányváltásnak, illetve az új politikai környezetnek és a helyi emberek akaratának köszönhetően sikerült megmenteni az iskolát, és sor kerülhetett a bővítésre is. Mindebben kiemelte a kormányzat, az országgyűlési képviselő támogatását, a polgármester munkáját. Azt mondta, a gyerekek olyan környezetben tanulhatnak, sportolhatnak, amely kevés településen található meg. Vastaps kísérte a kijelentését, miszerint cél a nyolcosztályos oktatás bevezetése, a mostani négy osztállyal szemben.

Az átadáson kiderült továbbá, a munkaterületet 2021. január 11-én adták át, a bokrétaavatót, amikor az új szárny már elérte végső magasságát, már tavaly június elején megtartották.

A Kovácsné Bognár Gabriella vezette tagintézménybe jelenleg 80 gyermek jár. Az új épületben létrehoztak egy 640 négyzetméteres és hét méter magas tornatermet, színpadot, öltözőket, kialakítottak két tantermet, tágas étkezőt, főzőkonyhát, a tetőre napelemeket helyeztek. A községben zömében fiatalok, illetve kisgyermekes családok élnek, emiatt is volt nagy igény a bölcsődeépítés és az óvodabővítés után az iskola fejlesztésére, illetve bővítésére.

A teljes cikk itt elolvasható.