Bevásárlóközösség fogja össze a Keszthely közeli termelőket (TV Keszthely)

A helyi terméknek mindig szezonja van! Ez a mottója a Szezon Kosár Bevásárló Közösségnek. A Hévíz-Balaton Zalai-Dombhátak LEADER Egyesület által szervezett közösségben 12 helyi termelő több mint 250 termékéből rendelhetnek a vásárlók. A minőségi, ellenőrzött gazdaságokból származó lekvárokat, borokat és tejtermékeket a gyenesdiási termelői piacon heti rendszerességgel lehet átvenni.

Kovászos kenyér, méz, sajtok, zöldségfélék, pálinka – csak néhány azok közül a termékek közül, amiket a Szezon Kosár Bevásárló Közösség tagjai kínálnak. Meiszner Katalin 20 éve folytat ellenőrzött biogazdálkodást Cserszegtomajon. A biogazda szerint a helyi termelőkön keresztül biztos forrásból, friss termékhez juthat a vásárló.

„Támogatja a fenntarthatóságot, egy biztos jövőt tulajdonképpen mindenki számára; a vásárlónak az egészséget, a termelőnek meg azt, hogy vannak vevői” 

– nyilatkozta a TV Keszthelynek Meiszner Katalin.

A vásárlók a szezonkosár.hu oldalon keresztül 12 helyi termelő több mint 250 termékéből rendelhetnek, a termékeket pedig a szerdai átadónapon vehetik át.

Kelemen Gábor áprilisban nyitotta meg pékségét Reziben. Adalékanyag nélkül, lisztből, vízből, sóból és vadkovászból készíti kézműves kenyereit. A pék egyre nagyobb érdeklődést tapasztal.

„Ennek az is egy nagyon fontos mozzanata, hogy találkozhat a vásárló a termelővel és így első kézből be tudom mutatni a termékeimet, meg tudom ismertetni, el tudom mondani, melyiknek mi az előnye, mi hogyan készül. Úgy látom, hogy egyre nagyobb kereslet van ezekre a termékekre.”

– fogalmazott.

A bevásárló közösséget a Hévíz-Balaton Zalai-Dombhátak LEADER Egyesület hozta létre. Az újszerű értékesítési forma nem ismeretlen a térségben. A vidék- és területfejlesztést elősegítő munkaszervezet célja, hogy a helyi emberek valóban helyi terméket fogyasszanak. Egy termelő úgy lehet a közösség tagja, ha nyitott gazdaságot folytat.

A bevásárló közösség termelői a LEADER program keretében pályázhattak gépek, eszközök vásárlására, vagy akár felújításra, korszerűsítésre is. Volt, aki málnabokrokat telepített, fóliasátrat épített, vagy éppen új kemencét vásárolt. A térség 23 települését felölelő helyi egyesület 300 millió forintos keretére önkormányzatok, civil szervezetek, gazdasági társaságok, magánszemélyek pályázhattak. A támogatás maximális összege 10 millió forint volt.