Megdőlhet a Kékszalag időrekordja? (vitorlazzitthon.hu)

Idén nem történtek komolyabb átalakítások a Kékszalag időrekorder Raiffeisen-Opel 5050-en, azaz a Fifty – Fifty-n. A hajó idén már immáron a kilencedik tókerülőnek vág neki, a csapat pedig május óta már vízen van. Józsa Márton kormányos szerint mindent megtettek annak érdekében, hogy eredményes legyen az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. Azt is elárulta, hogy a legideálisabb számukra az 5-15 csomó közötti szél lenne, 10-15 csomó között akár a rekordot is meg lehetne dönteni. Józsa Mártonnal a Vitorlázz Itthon készített interjút. 

“Május eleje óta vízen vagyunk gyakorlatilag, minden hétvégén edzettünk a hajóval. Úgy gondolom, hogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy jól szerepeljünk a Kékszalagon. Az idén különösebb fejlesztéseket nem végeztünk a hajón, úgy gondoljuk, hogy a technika már eléggé kiforrt így az évek során. Az idén lesz a kilencedik Kékszalagunk ezzel a hajóval – ez alatt az idő alatt sikerült eléggé jól kiismerni.”

– fogalmazott a Vitorlázz Itthonnak Józsa Márton, a Fifty-Fifty kormányosa. A vitorlázó kifejtette: szélcsend kivételével minden szélben az övék a leggyorsabb hajó a Balatonon. Szerinte tíz-tizenöt csomó között a rekordot is meg lehetne dönteni. Természetesen erősebb szélben is, csak akkor már nagyobb a rizikója annak, hogy esetleg valami műszaki probléma előjöhet. Ezeknél a gyors hajóknál nem kell extrém erős szél ahhoz, hogy rekordot lehessen dönteni – tette hozzá.

Józsa Márton szerint legalább tíz olyan hajó van, de lehet, hogy lesz tizenöt is attól függően, hogy jönnek-e külföldi hajók a versenyre akiknek van esélyük nyerni. A rekord megdöntése nyilvánvalóan az időjárástól függ. A lényeg, hogy végig fújjon a szél és ne legyenek benne nagy kihagyások – mondta.

Végül elárulta: egyetlen versenyen vettek részt idén, az a Fehér Szalag volt, ami számukra nem volt túl sikeres. Szintén gyenge szeles verseny volt, levonták a tanulságokat belőle és igyekeznek a Kékszalagon másképp csinálni.

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhető el.