Vihar: további útlezárások Somogyban, a zalaiak visszatérhettek otthonaikba (FOTÓK)

Országszerte 225 káreseményhez riasztották a tűzoltókat a szombati vihar miatt, a felhőszakadás Somogy és Zala megye egyes térségeiben rendkívüli vízátfolyásokat, villámárvizeket és vízakadályokat okozott. A kitelepített zalai falvak lakóinak többsége visszatérhetett otthonába. Somogyban a 68-as számú főút egyes szakaszain továbbra is teljes útlezárás van érvényben.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint Somogy megyében negyvenegy esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra. A védekezésben a hivatásos és az önkéntes tűzoltók mellett a vízügy szakemberei és az önkéntes mentőszervezetek tagjai is részt vettek.     Hozzátették: Nagyatádon, ahol a Rinya-patak lépett ki medréből, vasárnapra virradóra is folytatódott a védekezés, mert a víz több helyen épületeket, közműveket veszélyeztetett. Az egységek a Zrínyi utcában, a Bartók Béla utcában és a Hunyadi utcában is több száz homokzsákot töltöttek meg, miközben a vizet szivattyúzták, de védeni kellett több trafóállomást és egy csárdát is – írták.

Zala megyében egy nap alatt 110 alkalommal riasztották a katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységeit.  Nagykanizsán mintegy hatezer homokzsák felhasználásával erősítették és emelték meg a Principális-csatorna oldalát a Pivári utcai épületek megvédéséért.

(Fotó: MTI/Varga György)

További lezárások Somogyban

A rendőrség 2020. július 26-án a 68-as számú főútvonal nagyatádi elkerülő szakaszán a megáradt Rinya-patak miatt a hidat a gépjárműforgalom elől a lezárta, azon csak gyalogosok és kerékpárosok közlekedhetnek. Gépjárművekkel kerülni a 6807-es számú úton Babócsa felé, vagy a 61-es számú főúton Csokonyavisonta felé lehet.

Vasárnapi tájékoztatásuk szerint a 68-as számú főútvonal 38-as kilométerszelvényében a nagyatádi elkerülő úton az útburkolat beszakadt, az útszakaszon továbbra is teljes útlezárás van érvényben. Nem lehet közlekedni továbbá a 68-as számú főút Böhönye és Segesd közötti szakaszán, ahol a nagy mennyiségű csapadék miatt egy híd leszakadt.  A forgalmat az egyeruhások a környező utakra terelik.

(Fotó: police.hu)

Továbbra is vonatpótlás

A MÁVINFORM tájékoztatása szerint vasárnap reggeltől szünetel a forgalom a Nagykanizsa-Bajcsa szakaszon, Nagykanizsa és Murakeresztúr között pótlóbuszra kell átszállni.

Nagykanizsa és Bajcsa között a pálya egy 300 méteres szakaszon nem járható, mert a vasúttal párhuzamosan folyó Principális-csatorna és a Bakónaki-patak kiöntött. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az árhullám tetőzése a vasárnap délutáni, kora esti órákban várható, a vasúti pálya állapotának felmérését az ár levonulását követően kezdhetik meg a szakemberek.

 A zalai és somogyi vonalakon a szombati viharkárok felszámolása után még két szakaszon vannak korlátozások: Beleg és Somogyszob, valamint Zalakomár és Nagykanizsa között járnak pótlóbuszok.

(Fotó: MÁVINFORM)

Visszaköltözhetnek a zalaiak

A megyében vasárnap reggelig többségében visszatérhettek otthonaikba azoknak a zalai falvaknak a lakosai, akiket a péntek-szombati hatalmas esőzés okozta gátszakadások és belvíz miatt kellett kitelepíteni – számoltak be az érintett falvak polgármesterei vasárnap az MTI-nek.

Szabó Tamás  Galambok vezetője elmondta: a falu határában lévő, két részből álló halastó mindkét gátja átszakadt szombaton a hatalmas mennyiségű csapadék miatt, a lezúduló víztömeg megbontotta a partfalat és elsodorta még az egyik zsilip fém- és betonszerkezetét is. Megelőzésként a közelben lévő 60 házból mintegy 200 embert telepítettek ki szombaton, őket a fedett piactéren helyezték el ideiglenesen, de megnyitották és berendezték a kultúrházat és az iskolát is, hogy szükség esetén ott tudjanak éjszakázni. Szombat késő este, miután már látszott a víz apadása, többségük hazatérhetett. Három házba azonban betört a víz, amely olyan károkat okozott, hogy az ott lakók végül rokonaiknál voltak kénytelenek éjszakázni.

Herodek Miklós  Zalamerenye polgármestere arról beszélt, hogy csak vasárnap reggel térhettek haza az utolsó kitelepített családok. Emlékeztetett, hogy szombaton több mint 80 embernek kellett elhagynia otthonát. A veszélyt ott is a település árvíztározóként szolgáló tavának túlfolyása és az emiatt átszakadt gát okozta, amit még tetézett, hogy a távolabbi Kerecseny halastavának is átszakadt a gátja, az onnan lezúduló víz pedig szintén Zalamerenyét öntötte el. A település utcáin több helyen derékig ért az áradat, amely mindent vitt, amit ért. Egyeztettek a katasztrófavédelemmel, a vízügyi igazgatósággal, valamint az áramszolgáltatóval és a vízművel, és a mélyebben fekvő házak több mint 80 lakóját a falu két magaslati pontjára szállították, de próbálták kimenteni az érintettek jószágait is – sorolta Herodek Miklós.
Hozzátette: késő éjszaka húzódott vissza annyira a víz, hogy a lakók többsége hazamehetett, de akiknek a házait leginkább sújtotta az áradás, rokonoknál, más településen éjszakáztak, csak vasárnap reggel tudtak hazatérni. Zalamerenyén szombaton megszakadt a telefon- és internetszolgáltatás is a hatalmas esőzés miatt, a csapadék mennyisége – a polgármester saját mérése szerint – legalább 135 milliméter volt, ennél több a mérőedénybe már nem fért.

Kanász János Surd polgármestere is azt mondta, hogy szombat éjszakára már visszatért a kitelepített négy ház hét lakója. A faluban hömpölygő belvíz és a központban lévő halastó szintje jelentősen visszahúzódott. Vasárnap is az utak tisztításán és az egyéb károk felszámolásán dolgoznak.

Közúton várhatóan vasárnap estig megközelíthetetlen marad Pat, amelynek polgármestere, Bata Zoltán (független) közölte: a településre vezető utakon lévő hidak használhatatlanná váltak. Az egyiket teljesen elmosta az áradat, a másikat pedig a felette is hömpölygő víz rongálta meg. A falu mintegy 150 lakója azonban biztonságban van, el tudja látni magát, nem szenvednek hiányt semmiben. Akadt olyan család, amelynek tagjai szombaton próbáltak hazajutni, de az elmosott hidakon nem tudtak átkelni, így ők a közeli Somogy megyében, Vésén töltötték az éjszakát, vasárnap reggel is csak gyalog tudtak bemenni a falujukba.