Behozták a lemaradást a szabálytalankodó horgászok (balatonihal.hu)

Az év első három hónapja szinte eseménymentesen telt el halőrzési szempontból, a szabályszegő horgászok azonban hamar behozták a lemaradást – közölte honlapján a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. Csak áprilisban negyvenszer intézkedtek a társaság halőrei a balatoni horgászrend megsértőivel szemben.

Nehezen indult az idei horgászszezon, ami nem meglepő, hiszen március végéig kicsit bolondos volt az idő, összesen 35-en szegték meg a horgászat szabályait valamilyen formában. Aztán jött az április és a kellemesebb időben végre kiszabadult horgászok behozták a „lemaradást”, ebben a hónapban 40-szabályszegővel szemben kellett eljárniuk a balatoni halőröknek – olvasható a balatonihal.hu-n.

A szabályszegések számát tekintve, még mindig az engedély nélküli horgászattal próbálkozók állnak az első helyen – harminckét horgász akart spórolni az engedély kiváltásán.  Számuk meghatározó, hiszen az összes szabályszegés  42 %-át teszik ki a „spórolós trükközők”. Ezen annyira nem is lehet meglepődni, hiszen az engedély nélkül horgászók a Balatonnál és a befolyókon mindig is előfordultak – vagy hirtelen ötlettől vezérelve a turisták, vagy egy-egy jó kapásos napon azok a környékbeliek, akik elfelejtettek engedélyt váltani, de nem tudták kihagyni azt, amikor „megy a hal”…

Ami viszont meglepő, az a balatoni csónakos tilalmat megszegők magas száma. Tizennyolc horgász várhatja a hatóság elmarasztaló határozatát emiatt. Közülük sokan a vízen tartózkodás idejét lépték túl. Elgondolkodtató, hogy kicsivel nagyobb odafigyeléssel a büntetés elkerülhető lett volna, mert többnyire olyan esetekről van szó, amikor a horgász rendelkezett balatoni területi jeggyel, ám nem vették figyelembe az időfaktort.  Azt nem mondhatjuk, hogy a szabályok újak lennének, hiszen ez a korlátozás már évek óta benne van a horgászrendben, így csak a figyelmetlenség, vagy a szándékosság maradhat indokként.  Okkal feltételezzük, hogy – ha mást nem is olvasnak el horgászaink – legalább a kirívó szabályszegésekért járó eltiltásokon megakad a szemük, hiszen ez a szabályszegés két év területi jegyváltástól való eltiltással jár – írja a balatonihal.hu.

A fogási napló vezetésének szabályait nyolcan sértették meg, nyilván az év elején próbáltak meg takarékoskodni a fogási kvótával. Az általuk fölöslegesnek tartott adminisztráció eredményre nem vezetett. A behúzás szabályait hárman szegték meg, ketten horgásztak olyan csatornaszakaszon, ahol akkor nem lehetett volna.  Darabszám korlátozással védett halat ketten próbáltak meg élve elvinni a partról, az egyikük a fogási naplóját is elfelejtette vezetni. Egy horgászt éppen akkor érték tetten a halőrök, amikor a megtartásra szánt pontyot cserélgette a szákban. A használható felszerelések számát négyen lépték túl, egy esetben négy felszereléssel zsonglőrködött egy horgász, amikor feltűntek a halőrök. Öten hagyták készségeiket őrizetlenül.

A május egyelőre szintén nem indult a hónapra jellemző jó idővel, az igazi horgász-szezon még előttünk áll, a szakemberek bizakodóak a tekintetben, hogy ez egyben nem a szabályszegések szezonja lesz…