Balatonon is népszerű hajóosztály búcsúzhat az olimpiától (hunsail.hu)

A World Sailing Tanácsának bermudai döntései alapján egyre kevesebb az esély a finn dinghy 2024-es olimpiai szereplésére. A nemzetközi vitorlázást irányító szervezet, a World Sailing fő döntéshozó testülete, a Tanács a szervezet bermudai konferenciáján tartott kétnapos ülése során határozott a 2024-es párizsi játékokon szereplő versenyszámokról. E döntések megerősítik, hogy a szervezet nem tárgyalja újra a részt vevő versenyszámok korábban már kialakított listáját, azaz nem kívánja látni a Marseille környéki vizeken az egyszemélyes nehézsúlyú osztályt, az 1952 óta minden játékokon szereplő finn dinghyt.

A döntéssel a vitorlás versenyzők egy jelentős csoportját – a 85 kilogram feletti súlyú férfi versenyzőket – zárják el a játékoktól, illetve kényszeríthetik bele a helyette szereplő vegyes felállású kétszemélyes offshore keeler osztályba – adja hírül a hunsail.hu.

A Magyar Vitorlás Szövetség honlapjának beszámolója szerint magyar szempontból különösen negatív a döntés, mivel ebben az osztályban talán a legjobbak a magyar esélyek a kiemelkedő eredményre, Berecz Zsombor ugyanis az aktív világbajnok és ő nyerte augusztusban a 2020-as olimpia tesztversenyét is. Bár Párizs még messze van, de Berecz mögött ígéretesen fejlődik a jelenleg még junior korú, korosztályos világbajnoki ötödik helyezett Németh Domonkos. Ugyancsak kikerül az olimpiáról a windsurfben eddig használt RS:X osztály, helyette a repülőszárnyas iFoil kap helyet és jön a kiteszörf is – vegyes felállásban.

Ahhoz, hogy a versenyszámokat újra tárgyalja a WS, a szavazásra jogosult tagok 75 százalékos támogatása kellett volna,  ám ez csak 64,4 százalékos volt. Bár júliusban a finn osztály nemzetközi szövetségének honlapján még bizakodó vélemények jelentek meg az újra tárgyalást támogató beadványokról, mostanra már csak nagyon szűk, inkább informális lehetőségek maradtak a finn dinghy olimpián tartására.

A döntés érinti a jelenleg még a tokiói kvótára hajtó magyar 470-es párost, Gyapjas Balázst és Gyapjas Zsombort is. Mindezek alapján nekik – amennyiben sikerül megszerezni az indulási jogot – a 2020-as olimpiai szereplés ebben a felállásban az utolsó is lenne – írja a hunsail.hu.