Balatoni szálláshelyek: emelkedőben a foglalások száma, de van még bőven hely (likebalaton.hu)

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adatai szerint napi 2000–2500 új foglalás érkezik, többségében júliusra és augusztusra. A likebalaton.hu utánajárt a balatoni szálláshelyek foglalásainak és árainak. 

Ahogy a szállásadók remélték, a pünkösdi hosszú hétvége beindította a belföldi turizmust. A szálláshelyek megnyitottak, a korlátozások enyhítése óta emelkedik a nyári foglalások száma.

 

Tervszinten már kezdődik a nyaralás
– Június gyengébb tavalyhoz képest, a júliusi foglalások száma ugyanakkor bizakodásra ad okot. Az augusztus 20-i hosszú hétvégére eső foglalások hét százalékkal túl is szárnyalták a rendszerünkben egy éve mért állást. Elképzelhető, hogy idén az államalapítás ünnepén rekordot dönt a foglalások száma – mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtófelelőse. Elmondta azt is, hogy helyszín-választásnál inkább a biztonságra törekednek a családok, próbálják kerülni a tömeget. A várható kánikulai meleg ellenére hanyagolják a vízpartokat és a fürdőket, inkább a különálló apartmanokat és vendégházakat részesítik előnyben.

 

Szabad helyek a Balatonon
– A balatoni nyaralásokkal szintén óvatosak az utazók. Több balatoni településen még jelentős a szabad szállások száma, ilyen Balatonalmádi, Balatonvilágos, Balatonkenese és Zamárdi is.

Utóbbi kisvárosban a felére esett a foglalások száma az előző esztendőkhöz képest. A fürdővárosok, mint Miskolctapolca és Kehidakustány sem olyan kelendők most, a járvány miatt megcsappant irántuk az érdeklődés.

 

Balatonfüredi szállásdíjak
Balatonfüreden, Csopakon, Balatonalmádiban szinte a szezon elején ki lehetett volna tenni a megtelt táblát egy esztendeje. A kisalfold.hu utánajárt, hogy a balatoni szállásárak változtak-e a szerényebb érdeklődés hatására. A teszt során két felnőtt számára július 6-12. között hat éjszakára kerestek szállást Balatonfüreden. A legolcsóbb ajánlat 78.745 forint volt egy 30 négyzetméteres hálószobás apartmanért. Még két lehetőséget találtak 100 ezer forint alatt, majd emelkedni kezdtek az árak.

 

Érdemes mielőbb foglalni
Akik hasonló balatonfüredi vakáció­ban gondolkodnak, 120–130 ezer forintért üdülhetnek apartmanokban, családi házakban Blaha Lujza városában. Az északi parton az árak csökkenést mutatnak 2019-hez képest.

Hogy csak egy példát említsünk: tavaly nyáron 76 ezer forintért két felnőttnek csak három éjszakára tudtunk volna szállást foglalni Balatonfüreden. Érdemes mielőbb foglalni: nem biztos, hogy a járvány sokáig érződik a balatoni szállásdíjakon.

(Kép: kisalfold.hu)

 

Három százalékos árnövekedés
– Összességében országosan az egy főre jutó szállásárak 3 százalékkal nőttek az előző évhez képest. Érdekes trend, hogy a foglalások értéke 15 százalékkal emelkedett 2019-hez képest. Ameddig tavaly nyáron átlagosan 88 ezer forintért foglaltunk, addig idén már 113 ezret fordítunk szállásra. A lemondott húsvéti és tavaszi üdüléseken spórolt pénz bizonyos részét arra költjük, hogy nyáron kicsit jobb, drágább szálláson pihenhessünk vagy egy-egy nappal meghosszabbítsuk a nyaralást – mondta Kelemen Lili.
Erőre kapott a falusi turizmus
A falusi turizmus 500 százalékot nőtt tavalyhoz képest, bár ez még mindig csak néhány száz utazót jelent országosan. A Balaton-felvidéken megduplázódott a szállóvendégek száma tavalyhoz képest, például Szentbékkállán és Szentantalfán. A Zselic ékkövei, Bárdudvarnok és Zselickisfalud is fokozott érdeklődésre tart számot – írja a likebalaton.hu.