Siófoki obszervatórium: ha kell állami szintű beavatkozást sürgetnek a civilek

A balatoni civilek egyetértenek a Balatoni Szövetséggel, amely a katasztrófavédelem vezetőjéhez fordult kérve, hogy akadályozzák meg a siófoki obszervatórium közvetlen közelébe tervezett ötszintes társas lakóház megépítését. Állami beavatkozást sürgetnek az ügyben, amennyiben a kérdés más módon nem oldható meg.

 

Sitku Erzsébet, a 22 szervezetet tömörítő Balatoni Civil Szervezetek Szövetségének (BCSZSZ) elnöke kifejtette, a balatoni obszervatórium mérési adatai a viharjelzést, vagyis a közbiztonságot, és a kutatást szolgálják, ezért semmiféle kockázatot nem szabad vállalni, amely veszélyeztetheti a mérések pontosságát. A BCSZSZ egyetért a Balaton Fejlesztési Tanács és az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) elnökeinek korábbi nyilatkozataival – szögezte le.

Szauer Rózsa a Nők a Balatonért Egyesület elnöke közölte, támogatják az önkormányzatokat tömörítő BSZ-t abban a törekvésében, hogy megvédje a siófoki obszervatórium melletti területet a beépítéstől. Hangsúlyozta, a magánérdek nem lehet előbbre való a közösségi érdeknél. A több éve húzódó ügy megnyugtató lezárásához, ha szükséges állami beavatkozást kér az egyesület.

– Amennyiben a kormányhivatal nem tud érvényt szerezni a közérdeknek, az állami költségvetés terhére biztosítsanak cseretelket, vagy kártalanítást a magántulajdonosnak, ha jár neki – fogalmazta meg az egyesület a megoldási javaslatát.

 

A BSZ és a BFT elnökének nyilatkozatai

Mint arról korábban hírt adtunk, a BSZ elnöke szerint nem csak helyi, hanem országos érdek, hogy a balatoni turizmus biztonságát garantáló viharjelzést kiszolgáló bázis háborítatlanul működhessen. “..kiemelt fontosságú, hogy se a helyi védettséget élvező obszervatóriumot, se a funkcióját ne veszélyeztethesse egy ekkora magánépítkezés” – fogalmazott Lombár Gábor a korábbi nyilatkozatában.

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred polgármestere egy hónapja azt mondta egy online-konferencián: „..mindenki számára egyértelmű, hogy az obszervatórium érdekeinek elsőbbsége van mindenfajta építkezéssel szemben, hiszen itt a viharjelzés pontosságáról, emberéletekről van szó”.

A siófoki obszervatórium mellé tervezett ötszintes lakóházról szóló korábbi híradásunk itt érhető el.