Balatoni Panteon – Debrecenben is bemutatják a hajdúböszörményi szerző temetőkről írt könyvét (dehir.hu)

Tarczy Péter életének egyik legmunkaigényesebb kötete a Balatoni Panteon, melyet most a debreceniek is megismerhetnek.

Tarczy Péter dolgozott újságíróként és lapszerkesztőként, de gyűjtőként és grafikusként is ismerhetjük. Két vidék, Hajdúböszörmény és a Balaton a legkedvesebb Tarczy Péter számára, aki gyakran megfordul Debrecenben. Előbbi azért, mert ott él és dolgozik, utóbbi pedig azért, mert beleszeretett a tájba, a hangulatba.

Temetőkről szóló könyvét mutatja be Debrecenben a hajdúböszörményi szerző

A most 66 évesen is hatalmas energiával teli Tarczy Péter pár éve nagy munkára vállalkozott egy régi baráttal, a költő, néprajzkutató, múzeumigazgató Matyikó Sebestyén Józseffel. Úgy döntöttek, hogy végig fognak járni a Balaton körül hatvan olyan temetőt, ahol ismert művészek (írók, költők, képzőművészek, zeneszerzők, sportolók, színészek, tudósok, tanárok, politikusok stb.) alusszák örök álmukat, s egy kötetet szentelnek az emléküknek. Az alkotótárs és barát 2014-ben elhunyt. Matyikó Sebestyén József távozása megrázta Tarczy Pétert, de nem tehetett mást, minthogy folytatta a temetők látogatását és a sírok feltérképezését, hogy megszülessen ez a sajátos hangulatú, információkban, lexikális adatokban és emberi történetekben egyaránt gazdag mű – olvasható a dehir.hu-n.

Az idézetekkel, fotókkal, olykor visszafogottan személyes megjegyzésekkel teli kötetet Tarczy Péter október 30-án, kedden 17 órától mutatja be az Artka Galériában (Batthyány utca 1.).

A szerzővel Áfra János író, költő beszélget.

További részletek az eseményről itt találhatók.