Balatoni légicsata borzolta a hullámokat

Az ausztrál Matt Hall nem várt győzelmével zárult a Red Bull Air Race magyarországi futama vasárnap a Balatonon. A második helyen a brit Ben Murphy végzett, aki versenyzői karrierjének első dobogós helyét is bezsebelte, a pódium harmadik fokára pedig a kanadai Pete McLeod állhatott fel. Eközben a japán Joshide Muroja korai kiesésének köszönhetően a címvédő cseh Martin Šonka az összesített pontverseny élére került úgy is, hogy a négyes döntőben elkaszált egy pilont – írta közleményében a Red Bull Air Race.

(Fotó: Red Bull Air Race)

A szeszélyes időjárás dacára is 100 000 néző csodálhatta a 370 km/órával száguldó sportág kiélezett futamát július 13-14-én Zamárdiban, a Red Bull Air Race balatoni fordulóján. Az előző két idei futamgyőzelme után a japán Muroja joggal reménykedhetett, hogy már ezen a hétvégén besöpörheti a világbajnoki címet, ám a pilóta versenynapja hamar rémálommá vált. A nyitó körben elvérzett az ausztrál Hall ellen, aki három világbajnoki ezüstje után, a két fennmaradó idei futamon a dobogó legfelső fokát célozta meg.

A négyes döntő előtt Šonka már tudta, hogy letaszítja Muroját a trónról az összetett élén, a kérdés csak az volt, hány ponttal. Hall, Murphy és McLeod egyaránt 59 másodperc alatti időt repült, közülük Hall 58.839 másodperces ideje volt a leggyorsabb, amellyel csupán 0.118 másodperccel előzte meg a Red Arrows egykori vezetőjét, Murphyt. A hihetetlen koncentrációt igénylő utolsó körben Šonkának végül nem sikerült élni a lehetőséggel, hogy maximum pontot szerezzen, a 4. kapunál elkaszált egy pilont, amiért három másodperces büntetést kapott, így 1:02.391-es idővel a negyedik helyen zárt.

Nincs más hátra, mint a 2019-es versenysorozat utolsó állomása, ahol eldől, ki nyeri az idei világbajnoki címét. Szeptember 7-8-án Csibában versenyeznek majd a pilóták, ahol bármelyiküknek lehetősége lesz a maximális 28 pont megszerzésére: ez úgy áll össze, hogy három pont jár az időmérő leggyorsabb pilótájának, további 25 pont a versenynap győztesének. Šonka egyelőre 65 ponttal vezeti az összetett pontversenyt, ám pozíciója nincs bebiztosítva, hiszen szorosan a nyomában van Matt Hall 61, illetve Muroja 55 ponttal. Nem csak a dobogó első helyéért folyik a küzdelem. A brit Ben Murphy és az amerikai Michael Goulian is mindent megtesz azért, hogy az első három hely egyikén zárja majd a Red Bull Air Race utolsó futamát. Bár a japán Joshide Murojának többször is szerencsét hozott a hazai pálya, a tavalyi évben Hall győzedelmeskedett Csibában, Šonka a harmadik, míg meglepő módon Muroja az utolsó helyen végzett.

A képen Matt Hall látható (Fotó: Red Bull Air Race)

Master Class eredmények, Balaton 2019:

1. Matt Hall (AUS),
2. Ben Murphy (GBR),
3. Pete McLeod (CAN),
4. Martin Šonka (CZE),
5. Juan Velarde (ESP),
6. Kirby Chambliss (USA),
7. Michael Goulian (USA),
8. Cristian Bolton (CHI),
9. Petr Kopfstein (CZE),
10. Mika Brageot (FRA),
11. Nicolas Ivanoff (FRA),
12. Joshide Muroja (JPN),
13. Matthias Dolderer (GER),
14. François Le Vot (FRA)

A képen Matt Hall repül (Fotó: Red Bull Air Race)

A világbajnokság állása három futam után:

1. Martin Šonka (CZE) 65 pont,
2. Matt Hall (AUS) 61 pont,
3. Joshide Muroja (JPN) 55 pont,
4. Ben Murphy (GBR) 37 pont,
5. Michael Goulian (USA) 37 pont,
6. Nicolas Ivanoff (FRA) 33 pont,
7. Juan Velarde (ESP) 32 pont,
8. Mika Brageot (FRA) 31 pont,
9. Pete McLeod (CAN) 30 pont,
10. Kirby Chambliss (USA) 26 pont,
11. Cristian Bolton (CHI) 24 pont,
12. François Le Vot (FRA) 21 pont,
13. Petr Kopfstein (CZE) 10 pont,
14. Matthias Dolderer (GER) 4 pont