Balatoni kiruccanás Kádár és Castro birodalmába (Index.hu)

Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, mégsem búsulhat az, aki szeptember 4-én Aligára látogat. A DJ az Öbölben elnevezésű rendezvényen az egykori pártüdülő múltja elevenedik meg Weiler Péter képein. Annak sem kell szomorkodnia, aki lemarad az eseményről: a kiállítás a Balaton Piknik végéig, azaz szeptember 12-ig várja az érdeklődőket – írja az Index.


Weiler Péter Üdvözlet Aligáról című kiállítása több okból is különleges. Az első ok, hogy gurul – mármint nem a kiállítás, hanem a képek otthonául szolgáló színpompás lakókocsi. A második ok, hogy a magamfajta, húszas évei elején járó fiatalokat is magába szippantja a nosztalgia, holott a déjà vu érzete teljességgel lehetetlen, tekintve, hogy nem éltünk a Kádár-korszakban. A harmadik ok pedig, hogy olyan képi világgal mutatja be a Club Aligát, ahogy azt még biztos nem láttuk.

Weiler Péter és Balatonaliga kapcsolata nem új keletű, hiszen a művész 20 éve járt először az egykori pártüdülő környékén, amely aztán Üdvözlet Aligáról című képsorozatát ihlette.

Én vitorlázom, és az itteni kikötőben tudtam elhelyezni a pici vitorlásomat. Akkor még éltek azok a kikötőmesterek, akik már Kádár idején is itt dolgoztak. Ez a szocialista kiszolgálásmód rajtuk keresztül túlélte a rendszerváltást Aligán. Mindenért könyörögni kellett, semmi soha nem működött magától. Ennek ellenére mégis szép évek voltak, a Balaton és a táj lenyűgöző. Később évekig itt sportoltam, valamint sok-sok estét eltöltöttem a Club Aliga ikonikus vörös bárjában is. A Balaton egyébként az életem egyik központi része, azt szoktam mondani, hogy itt nőttem fel. Ez – mármint a Balaton – az ország biztosan olyan területe, ami mindenkit boldoggá tesz. A tó amolyan közös nevező a magyarok életében – mesélt az Aligához kötődő viszonyáról a képzőművész.

2017-ben már volt egy Üdvözlet Aligáról című kiállítása, igaz, akkor Budapesten láthatta a képeket a nagyérdemű. Négy évvel később azonban, mondhatni, hazaértek a képek, hiszen a lakókocsi leparkol a Club Aligában, és egy darabig ott is marad.

Van egy lakókocsim, amit Piknik Galériának hívok. Úgy alakítottam át, hogy lehessen benne kiállításokat tartani. Az a legjobb, hogy ezt a lakókocsit – és a képeket – Budapestről így egyben le tudom vinni a Balatonra. A lakókocsinak is van egy sajátos kis belső világa, hangulata.

Pétert mindig is érdekelte a szocialista dizájn és annak látszólag kiirthatatlan világa, ez az érdeklődés pedig nemcsak az Aliga köré csoportosuló művein, hanem sok más képén is tetten érhető.

A cikk folytatása itt elolvasható.