Balatoni fiatal gazdák is az Év Agrárembere versenyében

Az Év Agrárembere Díj azt a célt szolgálja, hogy olyan gazdálkodókat, agrár szakembereket mutasson be a nyilvánosság előtt, akik a gazdaság és a társadalom tartóoszlopai. Az agrotrend csoport Az Év Agrárembere Kitüntető Díjjal azokat a gazdálkodókat tünteti ki, akik rendkívüli teljesítményükkel, ötletgazdagságukkal, céltudatosságukkal, elköteleződésükkel és kitartásukkal sokat tesznek a mezőgazdaságért. Most balatoni szakemberek, a nivegy-völgyi Ruppert Márton valamint a keszthelyi Szabó Péter is a jelöltek között van. 

Ezen a héten negyedik szakaszába lépett az Év Agrárembere díjért folyó verseny. Január 5. és január 20. között a kategória döntők során az összesen 30 jelölt (kategóriánként 3-3) online szavazáson méretteti meg magát. Mindegyik döntősről riportfilm készült, mely felkerült az adatlapjára, ezzel kiegészítve a jelölést. A kategória döntők során az összesen 30 jelölt (kategóriánként 3-3) online szavazáson méretteti meg magát. A közönségdíj győztese az a személy, aki a legtöbb szavazatot kapta a közönségszavazás során. Az idei esztendőben a jelöltek között látjuk a Tagyonban gazdálkodó Ruppert Márton borászt, valamint a keszthelyi Pannon Egyetemen kutató Szabó Pétert is.

Ruppert Márton  első, önálló 1000 négyzetméteres szőlőültetvényét 2008- ban telepítette el, amelyet azóta közel 9 hektár követett, de a Martinus Birtok ma is folyamatosan bővül. 2012-ben az újonnan induló Gilvesy Pincészetnél kezdett dolgozni, ahol a mai napig meghatározó szerepet tölt be a 16 hektár szőlőültetvény ápolásában és a borkészítésben.

 

Szabó Péter szőlő-szaporítóanyag fejlesztésén dolgozik abban reménykedve, hogy szabadalommá minősül munkásságának gyümölcse. A keszthelyi Pannon Egyetemen dolgozik kutatóként, mellette oktatásokat is tart az intézményben, valamint szőlészettel, borászattal, kertészeti- és agrár ökonómiával foglalkozik. Saját vállalkozásának fő küldetése a Zalai Borvidék egyesítése, melyet magyar ajkú szlovén kollégájával együtt végez, amelyben kiváló minőségű fehérbort készítenek.

 

Az Év Agrárembere Kitüntető Díjja célja a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkájának, társadalmi felelősségvállalásának, ilyetén teljesítményének elismerése, kiemelése az egész társadalom előtt – olvasható a verseny bemutatójában.

A többi tájegység és agrárszektor jelöltjéről valamint a szavazás menetéről a https://azevagrarembere.hu/ oldalon található bővebb információ.