Balatoni édenkert (szabadfold.hu)

Hazánk egyetlen, száztizennyolc éve családi tulajdonban levő arborétumában paradicsomi állapotok uralkodnak. Immár a negyedik generáció őrzi és gyarapítja az alapító Folly Gyula által megálmodott varázslatos botanikus kertet, amelynek szépségét idén hivatalosan is elismerték. A Badacsonyörsön található Folly Arborétum ugyanis a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka megmérettetésen kisbirtok kategóriában harmadik helyezést ért el – írja a szabadfold.hu.

 

Jól nyomon követhetjük az étterem alatti kiállítóteremben az arborétum történetét. A negyedik generációs Folly Réka – szakmáját tekintve orvos – találó címkékkel látta el felmenői – a Folly Gyulák – fotóit. „Úri hóbort, Az alapító”, írta a birtokot megálmodó dédapa – szakmáját tekintve orvos – fotójához. „Kisemmizett bankigazgató, A túlélő” felirat került a nagyapa – szakmáját tekintve közgazdászdoktor – képmására. „Küzdelmes visszaszerzés, Az elkötelezett” áll édesapja – szakmáját tekintve növényvédő szakmérnök – képén. Saját fotóján a felirat: „Komplex kertélmény, A megújító”. A családi birtok első női tulajdonosa, aki közgazdász férjével rendkívül hatékonyan üzemelteti az arborétumot, azt írja ősei képe alatt: „Szeretetük, hitük és kemény munkájuk ott van a fák között, s így mindez sokkal több számunkra, mint dendrológiai (fás növényekkel foglalkozó tudomány­ág – A szerk.) értelemben vett látványosság. Épp ebben rejlik kertünk különlegessége az ide látogatók számára is, akik azonnal érzik a különös atmoszférát.”

Valóban lenyűgöző érzés keríti hatalmába a botanikus kertben barangolót: nem győz betelni a százéves cédrusokból sugárzó időtlen békével és nyugalommal, a varázslatos balatoni panorámával. Az arborétum négyszázféle tűlevelűnek ad otthont, köztük a világ összes ciprusának és a Földön fellelhető huszonötféle cédrus mind a négy alapfajtájának. Náluk megtalálhatók néhány fenyő legidősebb kelet-közép-európai példányai, s a Fol­ly-birtok foglalkozott először cédrusokkal és ciprusokkal Magyarországon. A hazai cédrusállomány hetven százaléka innen származik. A nemzetközi szinten is jegyzett borókagyűjteményük szintén egyedülálló.

 

Tudta?

A Folly Arborétum 2017-ben a tanösvény kategóriában elnyerte  Az év ökoturisztikai létesítménye címet, a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös díját.

Az 1905-ben alapított botanikus kert története egészen a múlt előtti század közepéig nyúlik vissza, amikor Csigó Pál szolgabíró és parlamenti képviselő szőlőt telepített az Örsi-hegy oldalába, 1878-ban pedig átépítette a birtokon máig látható „öreg ház” elődjét. Az arborétum magját, a szőlők fölött meghúzódó, 0,4 hektáros, sziklás Öregarborétumot már a veje, az alapító, dr. Folly Gyula telepítette. Sajnos nem tudta sokáig élvezni a „bolondériáját” – ahogyan a család szokta mondani –,  mert fiatalon, 48 éves korában elhunyt egy agytumor következtében.

 

A teljes cikk ITT érhető el.