Orvhalászaton kaptak egy tihanyi férfit, büntetőeljárás indult ellene

Egy tihanyi lakos 2023. november 13-án késő délután tiltott eszközzel, 20 méteres nyakzó hálóval próbált halat fogni, amikor a halászati őrök tetten érték, majd értesítették a rendőrséget. A vízirendőrök az 51 éves férfit elfogták és előállították a Balatonfüredi Vízirendészeti Rendőrőrsre, ahol orvhalászat vétség megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki – a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint. Az esetről a halőrök is beszámoltak.

 

A vízirendőrök eljárást indítottak a tihanyi férfi ellen.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy természetes vízi halállományunk nemzeti kincs, így annak védelme mindannyiunk kötelessége. Ha halászattal, horgászattal kapcsolatos jogsértést tapasztalnak, minden esetben jelezzék a hatóság felé.

 

A halgazdálkodási társaság oldalán megjelent beszámoló az esetről: 

Hivatásos halőr kollégáink 2023. november 13-án a kora esti órákban a Tihanyi-félsziget sajkodi oldalán egy hálóval dolgozó orvhalászt értek tetten. A halőrök szolgálati területük ellenőrzése során, a parti nádasba rejtett csónakra figyeltek fel. A csónak és környezetének átvizsgálása során orvhalászatra utaló jeleket fedeztek fel, így megszervezték a megközelítő útvonalak figyelését.

Hétfőn, a kora esti órákban a várt személy megérkezett, csónakba szállt és teljes nyugalomban kezdte meg a felszerelés előkészítését. Ekkor vonták ellenőrzés alá kollégáink, és találták meg a mintegy húsz méter hosszú, profin felszerelt eresztőhálót. 

A háló tulajdonosa a halőröknek elismerte, hogy korábban már három alkalommal halászott a felszereléssel. Ezután kollégáink értesítették a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársait, akik az orvhalászt előállították és ellene büntetőeljárást indítottak.

Gratulálunk hivatásos halőr kollégáinknak és köszönjük a Vízirendészet munkatársainak gyors segítségét!

A Tihanynál lebukott orvhalász csónakjában talált eszközök (Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.)