Évek óta építési terület Hévíz központja (nepszava.hu)

Hévíz a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében nyert el 1,188 milliárd forint uniós támogatást „turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztésére”. A projekt szerint a régi buszpályaudvar helyén új árushelyek épülnek, a tófürdő felőli részen egy rendezvények megtartására alkalmas szabad területet alakítanak ki, négyévszakos, klimatizált pihenőtér, Tourinform-iroda és kerékpártárolók épülnek, illetve sétánnyá alakítják át a Kölcsey utcát. A beruházás végső elszámolási ideje 2023. november 30. lenne, de a határidőt nem tudják tartani – írja a nepszava.hu.

 

Hévíz polgármestre, Papp Gábor november 6-án a közösségi oldalán jelentette be, hogy szerződést bontanak a kivitelező céggel, amelytől több mint 150 millió forint meghiúsulási kötbért követelnek.

A közbeszerzési pályázaton nyertes keszthelyi Fitotron-System Kft. több hévízi pályázaton szerepelt sikerrel az elmúlt években, például az új buszpályaudvart és kerékpárutakat magába foglaló 724 milliós tendert is a cég nyerte.
De nemcsak a fürdővárosban, hanem Keszthelyen és környékén is ügyesen pályázott a testvérpár, Borsos Barna László és Borsos Pál Balázs cége az elmúlt években. A társaság nemcsak Hévízen hagyott torzót maga után, Keszthelyen a Helikon park felújításával is durván megcsúsztak, az ottani képvislő-testületben is felmerült, hogy felmondják a szerződést a vállalkozással.

A cég ellen korábban többször indult végrehajtás, az elmúlt években viszont rendre félmilliárd forint fölötti nettó árbevétellel büszkélkedhetett, a csúcsévben, 2020-ban közel 900 milliós bevétel mellett 154 milliós adózott eredményt ért el. Ehhez képest tavaly már csak kevesebb, mint 4,4 milliónyit.

A lap megkereste a céget, de a társaság nem reagált.

– Hosszú évek óta minden komolyabb beruházást ugyanaz a cég nyert el, várható volt, hogy előbb-utóbb beüt a ménkű – legyintett egy helybéli férfi a hévízi nagyparkolóban. – Versenyhelyzet nélkül nincsenek rákényszerítve semmire, persze, hogy tettek minden határidőre. A képviselők és a polgármester pedig mindig minden indokot elfogadtak, miért nem halad az építkezés. Aztán most, amikor nagy a baj, megy a kapkodás, s nem tudni, mi lesz a támogatással, a városban beszélik, mivel kicsúsztak az időből, vissza kell fizetni a maradék pénzt, majdnem 900 milliót az uniónak. És akkor miből lesz befejezve? Saját zsebből beletol a város közel egymilliárdot?

Papp Gábor szerint viszont anyagi értelemben vett kár nem érte a várost. Facebook-oldalán is azt bizonygatta, hogy az eddig beépített elemek megmaradnak, tehát amit kifizettek, az nem veszik el. Arról viszont nem írt, mi lesz az uniós támogatási összeg sorsa.

– Szakemberek szerint a projekt készültsége körülbelül 33 százalékos – felelte a nepszava.hu kérdésére a városvezető. – A műszaki ellenőr ellenőrzése és jóváhagyása után 25 százalékos részszámlát fizettünk ki a Fitotronnak, a cég bruttó 193,8 milliót kapott. Többször is műszaki akadályra hivatkoztak a munkálatok során, amit minden esetben a megfelelő szakemberek, hatóságok és szervezetek vizsgáltak meg. A kötbér ki nem fizetése esetén pert indítunk a Fitotronnal szemben, ennek előkészítésén már dolgozunk. A beruházást pályázati forrásból tervezzük befejezni, ám a határidőt illetően jóslatokba nem bocsátkoznék.

A polgáremster a közösségi oldalán azt írta: Az ígéretemet betartom, a tér néhány hónapon belül el fog készülni! – írja a nepszava.hu.