Balatoni Bringakör: muszáj akár több esetben is beavatkozniuk már meglévő útvonalakba (Infostart)

Fejleszti a Balatoni Bringakört a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A beruházás kapcsán egy 20 éves útvonalat kellett felülvizsgálni, a fő cél, hogy biztonságosabb és komfortosabb legyen a kerékpárút.

(Fotó: NIF Zrt.)

 

Kiss Boglárka szóvivő az infostart.hu-nak kifejtette: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő 2017-ben kapta meg feladatául a kerékpáros fejlesztéseket, látványos munkára, kivitelezésre 2019-ben került sor elsőként. Mint jelezte, kerékpárutat fejleszteni sok szempont bonyolultabb feladat, mint mondjuk új nyomvonalon autópályát építeni, mert – bár területeket kell kisajátítani – nem feltétlen zavarják a már meglévő városi környezetet, az ott lakók életét. Egy kerékpáros fejlesztésnél viszont muszáj akár több esetben is beavatkozniuk már meglévő útvonalakba.

A Balatoni Bringakör esetében például egy 20 éve kijelölt útvonalat kellett fölülvizsgálnia a NIF-nek, megtalálva az ideális nyomvonalat, ahol a kerékpárosok biztonságosan és komfortosan közlekedhetnek. Kiss Boglárka megjegyezte, hogy a Bringakörnek nem a teljes területén dolgoznak, de jelentős fejlesztéseik vannak: a tavalyi évhez képest az idei szezon kezdetére 40 kilométeren újult meg.

Májusig 108 kilométeren, az év végéig összesen 114 kilométeren haladhatnak korszerűbb úton a biciklisek. Igyekeztek az ideális íveket megtalálni és lehetőség szerint a kényes, balesetveszélyes kanyarokon változtatni – fogalmazott a szóvivő, megjegyezve, hogy még mindig maradt közel 90 kilométer, amihez egyáltalán nem nyúltak hozzá, de a tervezési fázisban ezek esetében is cél lesz, hogy a kanyarok biztonságosabbak legyenek.

Manapság egy (készülő) kerékpárút esetében a legfőbb szempont, hogy minél biztonságosabb legyen, hiszen folyamatosan növekszik az érdeklődés a biciklizés iránt meg egyre többen használnak nagyobb sebességű kerékpárokat. Kiss Boglárka szerint nem vitás, ha valaki biciklizik, akkor a legfontosabb, hogy az autós forgalomtól a lehető legjobban elszeparált kerékpárúton tehesse,
ami a Balatoni Bringakör esetében – a már meglévő adottságok miatt – nem mindig megvalósítható. Ahol mégis osztozni kell az autós forgalommal, ott nagyon egyértelműnek kell lennie a felfestésnek és a táblázásnak. De a kerékpárút lehetséges szélesítése is fontos szempontnak kell lennie a tervezés során – tette hozzá.

Kiss Boglárka végül azt is tisztázta, hogy a NIF-nek addig van dolga egy útszakasszal, függetlenül hogy közútról, vagy kerékpárútról van szó, amíg azon munkálatokat végez. Ha tehát megtörténik a műszaki átadás és a forgalomba helyezési eljárás, onnantól kezdve valaki más – például a Magyar Közút vagy egy önkormányzat – veszi át az út kezelését, és válik feladatává annak tisztán tartásáról gondoskodnia.