Az egész éves Balaton is a koronavíruson múlik (portfolio.hu)

A legnépszerűbb turisztikai régió a magyarok körében évek óta a Balaton, idén sem volt ez másképp. A járványhelyzet miatt elrendelt korlátozások feloldásának köszönhetően a belföldivendég-forgalom júniusban kezdődött dinamikus növekedése júliusban is folytatódott, augusztusban is zsúfolásig megteltek a vendéglátóhelyek a magyar tengernél. A kérdés az, vajon – részben legalábbis – a koronavírusnak köszönhetően megvalósul-e az egész éves Balaton koncepciója, a magyar vendégek őszi, téli, tavaszi utazásaik során is a tavat választják-e majd külföldi úti cél helyett.

A KSH adatai szerint az elmúlt években a legnépszerűbb turisztikai régiónak a Balaton számít a magyarok körében. Nem meglepő, hogy sokan a járványügyi helyzetben sem mondtak le az utazásról és a magyar tengert választották. Ugyanakkor, noha a belföldivendég-forgalom júniusban kezdődött dinamikus növekedése júliusban is folytatódott – írja a portfolio.hu.

A külföldi vendégek elmaradását is érezhették a balatoni vendéglátóhelyek. A KSH statisztikájából kiderül, júliusban ugyanis a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 75 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest, a szálláshelyekre érkezett 166 ezer vendég 478 ezer vendégéjszakát töltött el.

Hogy ez mekkora kiesést jelent, jól mutatja, ha megnézzük a 2019 júliusára vonatkozó adatokat: tavaly a szálláshelyekre érkezett 687 ezer külföldi vendég közel 1,9 millió vendégéjszakát töltött el, ezek felét a Budapest-Közép-Dunavidék régióban, 23%-át pedig a Balatonnál.

Ebből is egyértelműen látszik, hogy hiába élénkült a belföldi turizmus a tavaszi hónapokhoz vagy épp júniushoz képest júliusban, még mindig elmaradt a vendégszám a tavalyi évhez képest és a magyar vendégek nem tudták pótolni az elmaradó külföldieket.

A balatonfüredi Danubius Hotel Marina május 29-én, a Danubius Hotel Annabella pedig június 15-én nyitotta meg kapuit a nyári szezonra.

“Az all-inclusive ellátást kínáló Marina népszerű volt júliusban és augusztusban, a kapacitáskihasználtság nagyon hasonlóan alakult a tavalyi évhez (közel teltház). Az erős belföldi kereslet, a több egyéni utazó, és a kevesebb turistacsoport, valamint a kedvezőbb ÁFA-környezet miatt az átlagár 30% feletti növekedést mutatott. Hasonló okokból a félpanziós ellátással elérhető Annabella esetében is látható volt ez a nagy mértékű átlagár emelkedés, de a foglaltság kicsit visszaesett a tavalyi évhez képest”

– írták a Portfolio-nak.

A belföldi turisták száma mind a két Balaton-parti hotelben nőtt, a magyar vendégek 17%-kal több vendégéjszakát töltöttek el 2019 azonos időszakához viszonyítva.

A balatoni vendéglátóhelyek optimistán nyilatkoztak az idei nyárral kapcsolatban, és noha az őszi és téli időszak egyelőre meglehetősen kiszámíthatatlan, bíznak benne, hogy legalább a korábbi években megszokott, vagy annál is több magyar vendég érkezik majd.

A nyári hónapok minden várakozást felülmúlóan alakultak, a kevesebb külföldi vendéget bőven pótolták a magyarok – mondta a Portfolio-nak Laposa Bence, a Laposa Borbirtok ügyvezetője, a badacsonyi Hableány tulajdonosa és mellesleg a Balatoni Kör elnöke, aki hozzátette, a forgalmat tekintve a július és augusztus a tavalyihoz képest is erősebb volt náluk, ahogy ő fogalmaz, hasonlított a 80-as évek végén látott forgalomhoz a Balaton bizonyos pontjain. Ugyanakkor a két hónapra koncentrálódott vendégforgalom miatt jelentős volt a zsúfoltság.

Most nyáron többször előállt az, hogy senki nem érezte már magát komfortosan, sem a vendég, sem a vendéglátó – jegyezte meg. Az őszi-téli szezont illetően bizakodó, noha a járványügyi helyzet napról napra változik, egyelőre úgy tűnik, az egyéni vendégek bátran utaznak majd, azonban a csoportos, céges rendezvények nagy részét lemondták, ez pedig turisztikai, gazdasági szempontból érzékenyen érinti a Balaton körüli szolgáltatókat.

Laposa Bence hangsúlyozta, el kell felejteni a szezonalitást, egész évben elérhető, minőségi szolgáltatást kell nyújtani, ezzel lehet a régióba vonzani a vendégeket. A Balatoni Kör tagjai évek óta azon dolgoznak, hogy korántsem csak nyáron rohamozzák meg a belföldi turisták a magyar tenger vidékét, és mostanra meg tudták valósítani azt, hogy a régió bármely részén egész évben találni nyitva tartó helyeket.