Mégsem épül új kilátó a fonyódi magasparton

A korábbi látványterv szerint ilyen lett volna a fonyódi magaspartról kinyúló kilátó

 

A kilátótervekkel kapcsolatban szakmai aggályok is megfogalmazódtak a költségek mellett.  „Én ennyire nem mernék szembe menni a természettel” – fogalmazott Timár Gábor tanszékvezető, az ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének docense az atlatszo.hu-nak a terveket látva.

 

Megújul a sétány és a többi kilátó környezete 

A fonyód.hu beszámolója szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség GINOP-7.1.9-17-2018-00016 kódszámú, „Balaton madártávlatból” Kilátók és kilátópontok hálózatba kapcsolása című nyertes pályázatából, mely projektben Fonyód Város Önkormányzata konzorciumi tagként vesz részt, az alábbi hat tevékenység valósul meg a támogatásból:

– Sipos-hegyi sétányon kiépítendő kandeláberes térvilágítás megvalósítása
– Várhegyi kilátó környezetének felújítása, parkoló építés megvalósítása
– Múzeum melletti épület helyén egy új kiszolgáló
(illem-, vendéglátó- és raktárhelyiségeket magába foglaló) épület építése
– Szaplonczay sétány felújítása I. szakasz (Múzeumtól a Ripka kútig)
– Szaplonczay sétány felújítása II. szakasz (Ripka kúttól a Kettős – keresztig)
– Szabadidőpark / játszótér kialakítása a II. szakaszon belül.

A megvalósításhoz szükséges forrás már rendelkezésre áll, de vannak további tervek is, amit még szeretne megvalósítani a város az érintett területeken.

„Szeretnénk a Kettős – keresztet is felújítani, megvilágítani, a sétányt folytatnánk a közeljövőben magánberuházás keretében megújuló, négycsillagos Sirály szállóig, amivel így a sétány és környezete teljes egészében új arcát mutathatja és el lehet majd sétálni a Bélatelepi strandig. A sétány keleti végén pedig az általános iskola vonalában lévő lejáróig főleg földmunkákkal és környezetrendezéssel újítanánk meg a területet” – ismertette Hidvégi József polgármester.

Jelenleg az önkormányzatnál azon dolgoznak, hogy további forrásokat szerezzenek a Szaplonczay sétány teljes körű megújulásához, ehhez folyamatosan egyeztetnek a Magyar Turisztikai Ügynökséggel. A Várhegyi kilátó parkoló építésének, valamint a Sipos hegyi sétány közvilágítás kiépítésének a közbeszerzési eljárása már folyamatban van. Ez a projekt turisztikailag frekventált területek jelentős fejlesztéséhez járul hozzá – olvasható az önkormányzat oldalán.