Az autópálya, amin csak Budapest felé lehetett autózni (index.hu)

Magyarországon ugyanis ilyen is volt, igaz, lassan már ötven évvel ezelőtt. És akkor is csak a nyári vasárnap délutánonként, akkor viszont teljesen indokoltan. Akinek ennyiből nem lenne világos, az M7-esről van szó.

Ezt az autópályát 1966-ban kezdték el építeni, a Balatonra vezető irányban 1971-re érte el Zamárdit. A főváros felé vezető szakasz építése viszont nem haladt. A forgalom viszont haladni akart, az illetékesek ezért 1972-ben úgy döntöttek, hogy minden vasárnap délután egyirányúsítják Budapest felé a sztrádát. „A forgalom biztonsága és biztosítása érdekében júniustól szeptemberig vasárnaponként 14 és 23 óra között az M7-es út Zamárdi és Törökbálint közötti szakaszán a járművek csak Budapest felé haladhatnak” – mondták a filmhíradóban, amit az index által közzétett Youtube-részletben is beidéznek.

Az M7-es végül csak 1975-ben érte el a Balatont, aztán csak röpke néhány kellett, hogy a jugoszlávból horváttá lett letenyei határátkelőig is eljusson. A Balaton retrónak ezt a fenti kis videórészletét persze korántsem csak az M7-es fejlődéstörténete miatt érdemes megnézni, hanem azért is, mert meg fognak őrülni, micsoda autócsoda volt egykor a sárga angyal (retrómániásoknak pedig ajánlható Papp Gábor Zsigmond teljes Yt-csatornája).