Ahol sok a turista, a kuka is gyakran telik (sonline.hu)

Kétségkívül jelentősen megnőtt a tónál megforduló turisták száma, a statisztikai adatok alapján a rendszerváltás óta az ország kereskedelmi szálláshelyein megforduló turisták száma négyszeresére emelkedett. A több turista pedig nagyobb környezeti terhelést jelent, vagyis több hulladékot termel, aminek az eltakarítása jelentős erőforrást igényel az önkormányzatoktól. A rendezvények idején még több a hulladék, mint egy átlagos nyári napon.

Háromnegyed napnyi munkával tonnányi szemetet gyűjtünk össze naponta – mondta a sonline.hu-nak Szökendi Zoltán, a balatonboglári közterület-fenntartó szervezet megbízott vezetője. Ezt a mennyiséget az általuk fenntartott négy strandon szedik össze. A nemzeti ünnep kiugró mennyiséget eredményezett, ott a rendezvény ideje alatt több tonna hulladék képződött – tette hozzá.

Hidvégi József, Fonyód polgármestere a portál kérdésére elmondta: nyáron tízszer annyi szemetet kell elszállítani a városból, mint egy átlagos nem Balaton-parti településről, de fel vannak erre készülve. Télen az egész városban maximum 20 110 literes zsákot gyűjtenek össze, tavasszal és ősszel százat, nyáron viszont akár négyszáz zsák is lehet. Ehhez hozzájönnek a fesztiválok, amelyek további 120 zsáknyit szemetet termelhetnek. A strandokon szinte egész nap gyűjtik a hulladékot, aminek a városüzemeltetésnél lévő tömörítővel csökkentik a térfogatát – tette hozzá a polgármester.

A fesztiváljairól híres Zamárdiban is sokat fordítanak a környezet tisztán tartására, hiszen a szezonban több tonna hulladékot is termelnek a turisták. Ebben az évben a parti sávban júniusban keletkező hulladék 14 tonna volt – mondta el Csákovics Gyula, polgármester. Júliusban 25, augusztusban pedig 61 tonna szemetet kellett elszállítani, amiben nincsenek benne a fesztiválok, mert azokon a szervezők oldják meg a hulladék összegyűjtését és elszállítását – tette hozzá.  A part mentén összeszedett szemét elszállítása pedig plusz költség: ezen a nyáron egy hét köbméteres konténert bérelt az önkormányzat a szolgáltatótól. Ennek ürítése alkalmanként 32 ezer forint, az elmúlt három hónapban 36 alkalommal kellett üríteni, tehát több mint 1,1 millió forintba került.

Csákovics Gyula szerint van egy olyan nyaralóréteg, aki tudatos a szemétgyűjtésben is, ezért a strandokra is szelektív gyűjtők kerülnek ki jövőre. Beszélt arról is, hogy ami jellemző és elszomorító, hogy sokan nem fizetnek a hulladék elszállításáért, aztán mielőtt hazamennek, beletömik a hulladékukat a közterületi kukákba. Vannak olyan kukák, amelyek üresek, de vasárnap este ezekkel a zsákokkal telnek meg.

Siófokon a közterületek tisztán tartására az elmúlt időszakban 203 millió forintot fizettek ki – tájékoztatta a sonline.hu-t a városháza.  Ehhez hozzájött még ezer köbméternyi illegális hulladék elszállításának a díja is, ami 5,4 millió forint kiadást jelentett.

A városi strandokon a Balaton-parti Kft. tart rendet. 17 kilométeres partszakasz fenntartását végezik 24 munkatárssal – mondta el Pintér Tamás, a társaság ügyvezető igazgatója. Egy nap alatt 8 és 13 tonna közötti szemétmennyiség keletkezik, ezt a szemetet először összetömörítik, majd Siókon a somi szemétlerakójába szállítják el – tette hozzá.

Pintér Tamás szerint a turisták számának növekedésével egyenesen arányosan növekszik a szemét mennyisége is, ami legjobban a hétköznap-hétvége közti különbségen látható. Hétköznaponként napi két alkalommal tisztítják meg a partszakaszt a szeméttől, melyet hétvégén háromra növelnek. Ezen felül a Nagystrand és a Petőfi sétány területén további 6 ember szedi éjszakánként este 6 órától reggel 6 óráig folyamatosan a szemetet – írja a sonline.hu.