A vasút rejtelmei (tvkeszthely.hu)

Terepasztalt építhettek és éjszakai fények között tekinthették meg a szerelvényeket a Történelmi Vasútmodell Kiállítás látogatói. Kedden és szerdán rendezték meg a vasút rejtelmei című programot, mellyel a Múzeumok őszi fesztiváljához kapcsolódott a Helikon Kastélymúzeum. Több mint 2,7 kilométer hosszú sínhálózatával és 500 négyzetméteres alapterületével a keszthelyi kiállítás Közép-Európa egyik legnagyobbja.

Az éjszakát idézték a történelmi modellvasút kiállításon. A terepasztalok több mint 2,7 kilométer hosszú sínhálózatát csak a járművek fényei, valamint az épületek és a terepasztalok közvilágítása világította meg. Folyamatosan világosodott, így végül nappali fényben is megcsodálhatták a látogatók Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút kiállítását – számol be az eseményről a tvkeszthely.hu.

„Paksiak vagyunk és a hosszúhétvégét kihasználva most éppen itt üdülünk egyet Hévíz környékén. Egy kötelező program volt eljönni ide megnézni ezt a Magyarország talán legszebb modellvasút gyűjteményét, terepasztalát. Szerintem az egész családnak kortalanul ez egy óriási kikapcsolódás, szórakozás” – mondta Kovács Gergely.

A terepasztal készítését is kipróbálhatták az érdeklődők. Mindennek az alapja egy kartonlap és jó sok ragasztó. A gyerekek megtanulták, hogyan készíthetik el a talajt és azon pedig a füvesítést. Egy érdekes  praktikát is bemutattak a foglalkozáson. A modellezők egy elemlámpát alakítottak át fűszórónak, hogy az anyag statikus legyen, így a ragasztóba szórt fű valósághűen, felfele állt a kartonon. Nagy érdeklődéssel vetették magukat a munkába a gyerekek.

„Nekem tetszik, jó. Még nem volt ebben részem, de most örülök, hogy lehet” – mondta Obermayer Máté.

A Múzeumok őszi fesztiválja keretében már harmadik éve rendezték meg a vasút rejtelmei című programot. Október 30-án és 31-én nagy érdeklődés övezte a rendezvényt. A szervezők célja, hogy megismertessék – elsősorban – a gyerekekkel modellezés és a vasutak világát.  A terepasztalokon 75 különféle, az előző két évszázad mozdonyaiból, személy- és tehervagonjaiból összeállított korhű szerelvény közlekedik.

„Ez Közép-Európa egyik legnagyobb kiállítása, ötszáz négyzetméter alapterületen található három terepasztalunk; Magyarország, Ausztria és Németország” – nyilatkozta Lukács Bernát, a kiállítás műszaki üzemeltetési vezetője.

A Történelmi Vasútmodell Kiállításnak évente több mint 80 ezer látogatója van.