A tűz éve – Másodszor is Szent György-hegy hajnalig

Aki valaha járt már a Szent György-hegyen, az tudja, hogy az északi part egyik legvarázslatosabb szeglete. Idén  június 1-én másodszorra tölthetünk egy egész éjszakát a hegyen és járhatjuk be a pincéket, titkos, alkalmi vendéglátó-kerteket. Délután 4-től hajnalig 4-ig több mint 20 helyen várják zenei és gasztronómiai programok az érdeklődőket.

Az idei rendezvény „A tűz éve” keresztséget kapta, nem lesz hiány sárkányos kiállításban, tábortüzekben, és persze tüzes borokban, sőt, tűzzsonglőrök is felbukkannak majd. A szervezők hirbalaton.hu-nak küldött közleményében az áll, hogy idén kiegészítő programokkal is készülnek, lehet bruncholni (ebédnek is beillő késői reggelit fogyasztani) a kisapáti hegyoldalban, aztán megnézni a sárkány tematikájú kiállítást, mielőtt az érdeklődők nekivágnak a hegynek. A tavalyi helyszínek mellett lesznek újdonságok is, idén már több mint 20 helyen lehet kalandozni a natúr boroktól a tüzes vörösborokig, a lángostól a vega ételeken át a pörköltökig, a gitárzenétől a koppenhágai klubok hangulatáig.

„Itt a csillagok földig érnek, és olyan, mintha visszacsöppentünk volna az időben: a hegy az alvó mammut, előttünk a lakatlan lápvidék, hátrébb Szigliget csúcsai és a Badacsony, mögötte a Balaton csillog” – mondja Szászi Endre, a hegy egyik ismert borásza. A Szászi Pince kertjében lombos fák alatt lehet majd borozni és falatozni.

„Kanyargós dűlőutak, vadregényes rejtekek. Földig érő csillagok, lüktető természet. Régi barátok, táncok, mulatságok. Ropogó tábortűz, amíg eljön a pirkadat” – fogalmaz Bencze István, aki most nyitotta meg a hegy aljában, a Bencze Birtokon a MURCI-t, az ország első natúr borbárját.

“Nem tudom mikor borzongtam bele először a Szent György-hegy festményszerű látványába, a nyári levegő szőlőillatába, de az érzés máig tart. Egy pohár Szent György-hegyi bor még azt is elhiteti velem, hogy ha kell le tudom győzni a sárkányt is!” – mondja Nyári Emese, aki édesapjával és férjével viszi a családi pincét. A Nyári-lugas tökéletes hely, hogy gitárzene és lángos mellett csússzunk bele az éjszakába.

„Szenvedélyes és tüzes, élettel teli és energikus, magaslatokba törő és hittel teli” – mondják a Bajnóczy Pince házigazdái, Szabó Tünde és Halmosi Áron. Ők szombaton nyitják a Kisapáti Művelődési Házban sárkány tematikájú, válogatott művekből összeállított kiállításukat kiegészítő programként.

„A HEGY – így nagybetűkkel – kisugárzása, mely hihetetlen energiával képes feltölteni a testileg és szellemileg fáradt embert, valamint a csend, a felhőtlen pihenés és kikapcsolódás lehetősége fogott meg bennünket az első találkozáskor” – mondja Kövecses Ferenc, őt és családját Szolnokról hozta ide az élet. Ők a 4K Vendégházban idén hegyi borokkal teli vinotékát is nyitnak.

„Van itt valami varázslat, ami nem enged továbbmenni. Mesék borokról, messziről jött, itt otthont találó vándorokról, a szőlőről, ami a mindennapokat meghatározza. Mindez a leggyönyörűbb, tanúhegyek ölelte díszletben, amilyet festeni sem lehetne” – fogalmaz Budavári Dóra főszervező. A Pláne Badacsony borterasz házigazdájával, Tóth Ádámmal 2018-ban először hívták életre a rendezvényt.

„A bazalt köves termőtalaj, valamint a Balaton közelségének együttes hatása teszi egyedivé az itt termelt borokat. Ez az este azért különleges, mert sok kis egyedi, családi pincészet és bor várja a látogatókat” – ezt Hóbor József, a Hóbor Pince házigazdája mondja, ahol garantáltan hajnalig tart a buli.

“Életünk egyik legmerészebb és legjobb döntése volt, hogy jó néhány évvel ezelőtt présházat és szőlőt vettünk a Szent György-hegyen. A hely a szépség, az alkotás és a nyugalom szigete lett számunkra. A nyári Ghymes fesztiválok izgalma, a must illatú szüretek barátkozós hangulata és a magam készítette első pohár bor zamata alaposan meghatározta további életünket”. Szarka Gyula, a Ghymes zenésze, borosgazda, ők idén először vesznek részt a programban és zeneileg sok izgalmat tartogatnak.

„Amikor megérkezünk erre a tájra, mintha varázsütésre egy másik világba cseppennénk. A harmóniát a természet szépsége mellett az itt élő emberek, a szőlő és a bor szeretete és az évszázadokra visszanyúló hagyományok teremtik meg” – mondják a Molnár Családi Birtok házigazdái, ez is új helyszín lesz idén.

„A Szent György-hegyi bor a biológiai életelixír, rezgéstere az életenergiát stimulálja benned. Legyen részed a megtapasztalás örömében” – ajánlja Nagy Attila, a Napvirág Borászat megálmodója, ők a Lengyel kápolna felett várnak.

„A Szent György hegyet teremtő vulkánok millió éve kialudtak, de ez a hegy tovább álmodik. Ebben a mágikus álomban szeretünk itt feloldódni” – meséli Puttkamer Bence és Mossop Péter, akik Bence kisapáti boraival felszerelkezve Kutyakaparó néven nyitják meg alkalmi helyszínüket „szép nőkkel, jó borokkal, lélekrezgető zenékkel”.

„A Szent György-hegyen egy pillanatra sem tudom elfelejteni, hogy egy vulkánon élünk, gazdálkodunk, készítünk bort. A hegy törzse mélyen lenyúlik a föld magjához, innen jön ez a megmagyarázhatatlan energia, amit minden nap érzünk. Lehet, hogy csak a képzeletünk játszadozik? Nem tudom, de érzem, hogy jó energiák vannak itt. És ez hat az életünkre, és a borunkra is” – meséli Gilvesy Róbert, aki idén a Búzalelke Pékség megálmodójával, Kovács Beával és jó energiákkal várja közös helyszínen a látogatókat. Na meg isteni kenyerekkel, Takáts Eszterrel és a Gulácsi slammerekkel.

“A Szent György-hegy nem csak semmihez sem fogható szépségével varázsol el, van itt még valami megfoghatatlan. Valami, ami kihozza azt ami Benned van. Tápláló, felszabadító energiák, itt nem tudsz más lenni, mint ami valójában vagy” – fogalmaz Varju Kata és Angyal András, az Angyal Pince házigazdái, Kata idén portrésorozatot is készít a résztvevőkről.

„Őszinte borok, őszinte emberektől!”- mondja Horváth Árpád, akinek családja már több generáció óta művel itt szőlőt. Ők jó borokkal, a nagymama rétesével, parasztudvar ízelítővel, bográcsos szürkemarha pörkölttel készülnek.

„Az ilyen különleges helyekről származó borokon keresztül érthető meg igazán, hogy miért foglalkoznak a Szent György-hegyen szőlőműveléssel az itt élő emberek már évezredek óta” – meséli Földi Bálint a meredek hegyoldalról, amit a 200 éves présháza mögött művel. Ez is egy, a Szent György-hegy hajnalig különleges helyszínei közül, melyek csak erre az estére nyitnak meg.

Számos helyszínt már tavaly megismerhettünk. Ilyen a déli oldal aljában található Szent György Pince és Étterem, ahol cigányzenére lehet kóstolni, mulatni, falatozni. Feljebb, a 2HA medencés kertje és Török Csaba várnak a hegy legkülönlegesebb vörösboraival, mediterrán hangulattal, pezsgő-premierrel, a Wine & Vinyl DJ-szettjeivel és a Czinege-Stoller páros Füst és Buborék gasztro-kavalkádjával. Még feljebb az egyik leghangulatosabb helyszín, Karina Vissanova és Papa Áron helye, a PAP Wines terasza vár vega ételekkel és a koppenhágai klubok zenéivel. Idén megnyit a Killer Pince romantikus kiskertje is, házi készítésű szörpökkel, finom falatokkal, éjjel friss palacsintával.

Idén is nyitva lesz a Boksay Pincészet, a Lengyel Kápolna alatti háromszögben vulkanikus borokkal és egy igazi „Crossover” esttel várnak. Új helyszín a Hoffmann Pince, félúton a hegytetőre, ha pedig már előző nap, vagy délután 4 előtt elkezdenénk hódolni az élvezeteknek, a taberna infinito tapasai és határtalan terasza és kilátása vár a kisapáti oldalon.

Első alkalommal közel 2500-an vettek részt a Szent György-hegy hajnaligon és ismerkedtek meg a „hegy lakóival” és borival. Idén a szervezők még több látogatót várnak, de szeretnék megtartani a rendezvény különleges, bensőséges jellegét, így kóstolópoharas belépővel lehet részt venni az estén – áll a szervezők közleményében.