Növekszik a balatoni „konfliktusmátrix” – sürgető a társadalmi egyeztetés

A Balaton-régió értékeinek megőrzéséért, az egyre kiterjedtebb „konfliktusmátrix” megoldása érdekében mielőbb kezdődjön meg egy széleskörű társadalmi egyeztetés egy élhető-, fenntartható- és idegenforgalmi bevételt is jelentő, az unokáinknak is élvezetet nyújtó Balaton jövőképének megalkotásáért – áll a BFT Közbiztonsági Testületének legújabb, a hirbalaton.hu-hoz eljutott állásfoglalásában.

Az elmúlt években, évtizedekben jelentős változáson ment keresztül a Balaton-régió, ezért érezte szükségét a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) testülete, hogy mielőbbi széleskörű társadalmi egyeztetést sürgessen az új kihívások megválaszolására, a térség jövőképének meghatározására. Mint arra a Jamrik Péter által jegyzett állásfoglalás kitér, megváltozott a vendégkör összetétele, egyre inkább téma a nyári szezon megnyújtása, az elő- és utószezon kihasználása, és a téli Balaton is újabb speciális lehetőséget kínál. Megújultak a kikapcsolódási-, szórakozási- és sport tevékenységekhez kapcsolódó eszközök, módszerek, amelyek feszültségeket szülnek. Egészen mást szeretnének a Balatontól a nyugalomra, családi pihenésre vágyók, és mást az élményekre vágyók, az olykor másokat zavaró, jelentős toleranciát igénylő szórakozások iránt érdeklődő korosztályok – hozta fel példaként.

 

A Balaton-régió jövője a tét

Itt az idő, hogy konkrét döntés szülessen arról, mi legyen a balatoni fejlesztések iránya, milyen legyen a régió jövője, és miként lehet a legjobban megőrizni a közbiztonságot, valamint  és tó ökológiai egyensúlyát. A kérdés nagyságrendje miatt a Közbiztonsági Testület javaslata szerint turisztikai szakemberek, önkormányzati képviselők, a balatoni- és szakmai érdekképviseleti szervezetek vezetői és delegáltjai, a szociológusok és minden véleményformáló állampolgár részvételével kell mielőbb lebonyolítani egy széleskörű társadalmi egyeztetést.

 

Aktuális közbiztonsági kérdések

A Közbiztonsági Testület vizsgálta a legsürgetőbb balatoni kérdéseket: a jelentős mértékben megnövekedett számú motorcsónak hatásait, amelyek a drasztikusan növekvő számú és létszámú vízi sportokhoz kapcsolódó edzői-, kísérői feladatokat látnak el. Vizsgálata kiterjedt a nagy sebességre képes siklószárnyas vitorlás jollékra, és a tengeri körülményekre fejlesztett szintén nagy sebességre képes többtestű vitorlás hajókra, a jelentős számban megjelent elektromos hajókra, valamint az elektrojetre, valamint az új vízi sporteszközökre – mint a SUP, vagy az elektrosurf – is.

Foglalkozott a növekvő horgászturizmus problémát okozó jellemzőivel is, mint például a csónakból való horgászat személyi biztonsági kérdéseivel, a nagy távolságú parti horgászat – a behúzós bojlis technika – konfliktusaival és veszélyeivel, vagy a vegyi anyagokkal kevert nagy mennyiségű csalianyagok víz minőséget érintő hatásaival.

 

Mire van feljogosítva a BFT Közbiztonsági Testülete?

„A BFT Közbiztonsági Testülete minden ismert, vagy prognosztizálható veszélyhelyzet mérséklésére, elkerülésének segítésének, vagy megoldására kész. Nem vagyunk azonban feljogosítva, a Testület összetétele alapján kompetenciánk sincs arra, hogy az egyes megjelenő eszközök és jelenségek hasznáról, szükségességéről, a Balaton idegenforgalmi arculata változásáról, az egyes érdekcsoportok által kezdeményezett programokról, fejlesztett eszközökről és módszerekről véleményt formáljunk, annak hasznosságát, vagy célszerűségét a biztonsági aspektusokon túl vizsgáljuk” – hívja fel a figyelmet a testület állásfoglalását jegyző elnök, Jamrik Péter. Hozzáteszi, hogy a testület összetételében jelentős arányt képviselnek azok a hatóságok, amelyek nem jogalkotók, hanem az érvényes jogszabályok alapján hatósági feladatokat látnak el, így nem az új jelenségekről történő véleményalkotás a feladatuk.

 

Tömegek dolgoznak a balatoni biztonságért

A BFT Közbiztonsági Testület munkájában – miként az az állásfoglalásból kiderül – részt vesznek a tó körül három megye felsőszintű rendőri vezetői, a katasztrófavédelem és a munkájukat segítő társadalmi szereplők és szakági vállalkozások vezetői, a vízbiztonság- és vízimentés megteremtésében felelősséget viselő rendészeti-, állami- és társadalmi szervezetek, sportági szövetség vezetői, illetve delegáltjai, a polgárőrség-, továbbá a bűnmegelőzés országos testületeinek vezetői, képviselői.

Az ő munkájuknak is köszönhető, hogy ma már számos nemzetközi fórum és testület véleménye szerint a Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Ebben nagy szerepe van egyebek közt a csúcstechnológiákkal ellátott viharjelző rendszernek, a siófoki obszervatórium munkájának, a sürgősségi ellátásra is felkészített mentőhajóknak, vagy a strandi mentőőri szolgálatnak is.

A szárazföldi biztonságot a rendőrség tevékenységirányító központjai irányításával működő megyei- és városi egységek, a polgárőrségek több száz önkéntes segítői, a bűnmegelőzésben és az áldozatvédelemben dolgozó személyek teremtik meg. Az önkéntes tűzoltó egyesületek egyre nagyobb száma működik készenléti szolgálatként, amely így a tűzoltási- és műszaki mentési feladatok mellett polgárőri- és elsősegélynyújtó-, vagy mentési feladatokra is bevonható. A kiemelt nagyrendezvények idején mindezeknek a szervezeteknek a munkáját a BFT testülete koordinálja.

A Közbiztonsági Testület az elmúlt években már több vízbiztonsági fórumot tartott, lebonyolította a MENTŐÖV nevű széleskörű prevenciós programot, jogszabály módosítást kezdeményezett a vízibiciklik használatának biztonságosabbá tételéért. A többnapos szabadtéri zenés rendezvények okozta panaszok kezelésére szakmai- és társadalmi fórum szervezését, egyeztetéseket kezdeményezett, majd ezek alapján jogszabály módosítást javasolt.

Az újabb innovatív sport- és közlekedési eszközök megjelenésekor elemezte a balatoni használatukat szabályozó jogszabályi hátteret, a környezeti-, infrastruktúrális helyzetet, és az eddigi tapasztalatokat – ezzel hozzájárulva a jövőbeni döntésekhez.