A szálláshelyminősítő rendszerről volt szó Keszthelyen (tvkeszthely.hu)

A szálláshelyminősítő rendszerről tartottak fórumot Keszthelyen. A Balaton Színházban a környék magánszállás tulajdonosai vettek részt a programon. Az érdeklődők megtudhatták, hogy mi a célja a rendszernek, hogy működik a regisztráció, és milyen követelményeknek kell megfelelni.

A pandémiát követően ismét fellendült a szállodák és a magánszálláshelyek forgalma. A hotelek minőségi besorolásáról már évek óta tájékozódhatnak a turisták, a magánszálláshelyeknél azonban ez eddig hiányzott. A rendszerbe január 1-ig kell regisztrálniuk, a kempingeknek, üdülőháztelepeknek és közösségi szálláshelyeknek ezt már idén június 30-ig meg kellett tenniük.

Annak idején, mikor bejött az NTAK rendszer Magyarországon, a Nemzeti Turisztikai Adatbázis Rendszer, akkor a szálláshelyek mennyiségileg és egyéb paraméterekkel rögzítve lettek. Egyetlen dolog hiányzott ebből a rendszerből, maga az, hogy milyen minőségben végzik az adott tevékenységet. Azt a hiányt pótolja a mostani minőségbiztosítási rendszernek a kidolgozása, illetve bevezetése. Gyakorlatilag a már működő szálláshelyek esetében is kell minősítést végezni, az újak esetében nyilván. A minősítésnek az a lényege, hogy olyan általános, összemérhető kategóriákon belül mutassa be a szálláshelyeket, a vendég olyan pontos információkat kapjon a szálláshely minőségével kapcsolatban, ami alapján könnyebben tud dönteni – nyilatkozta Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda ügyvezetője.

A fórumon a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület munkatársai mutatták be a rendszer működését.

Elhangzott, a minősítés bevezetése fokozatosan történik január 1-től. A szállodák és panziók által megszerzett védjegyek érvényessége nem változik. Ezekhez hasonlóan a magánszálláshelyek is 1-től 5 csillagig terjedő besorolást kapnak. A jövőben csak a minősített egységek működhetnek a piacon. Keszthelyen kiemelt jelentősége van ennek, hiszen nagyon sok szobakiadó működik a városban.

Vozár Péterné alpolgármester:

Keszthely jelentős kulturális és turisztikai centrum számos látnivalóval. Mintegy félezer szálláshelyünk van különböző kategóriákban. Az idei évben nagy örömünkre gyarapodhatott ez a szálláshely kínálat a megújult Helikon Szállodával, és a következő évben is folytatódik ez, hiszen a mellette épülő Sirius szálloda is vendégeket fogadhat már. Nem mindegy, hogy elegendő szálláshelyünk, van, de még fontosabb, hogy ezek a szálláshelyek minőségben feleljenek meg.

A minősítő rendszer munkatársai pontozni fogják egyebek mellett a tisztaságot, a karbantartottságot, a szobák méretét, az alváskomfortot, a fürdő és a konyha felszereltségét, valamint a szolgáltatások mennyiségét és minőségét is. A minőségbiztosítási eljárás lefolytatása és a tanúsítvány megszerzése díjköteles. Az első minősítés díját azonban a magyar állam átvállalja.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.