A strandolás ára tavaly és most (portfolio.hu)

Aki szerint megdrágult a lángos, vagy úgy érzi, hogy jóval többet fizet a strandolásért, mint tavaly, annak igaza van a portfolio.hu szerint. A KSH-tól kapott, a hivatal árfelírói által rögzített adatok szerint a legtöbb “nyári” termék ára jelentősen, az átlagot érdemben meghaladó mértékben növekedett tavalyhoz képest – írja a lap.

Habár az év nagy részében jelentős eltéréseket mutat az emberek fogyasztói kosara, így a KSH által mért inflációtól mindenki eltérő mértékű drágulást érzékel, nyaralás közben egyszerre mindenkinek hasonló lesz a fogyasztási szerkezete. Idén sokan arra panaszkodnak, hogy úgy érzik, sokkal több pénzbe kerül a nyaralás, mint tavaly. A megérzésük pedig nem csal.

A Portfolio megkérdezte a Központi Statisztikai Hivatalt (KSH), hogy miként alakult a tipikusan nyáron, illetve nyaralás közben vásárolt termékek ára. A hivatal lapunknak megküldött adataiból pedig kiderült, hogy az átlagos inflációt jóval meghaladó mértékben növekedett számos termék ára, amelyeket ilyenkor veszünk.

Megnéztük, tényleg felrobbantak-e az árak a magyar strandokon

A júniusi és a júliusi árakat átlagolva egy strandbelépőjegy 1740 forintba került, miközben az élményfürdőért már 3300 forintot kellett fizetni. Valószínűleg sokan vannak, akik ennél is magasabb árakat tapasztalnak, hiszen nem ritka, hogy a felkapott élményfürdőkért több mint 5-6000 forintot kell fizetni, de azt is érdemes figyelembe venni, hogy néhány strand csak pár száz forintba kerül (pl. a Balaton partján). A strandolás tehát átlagosan 7,5, míg az élményfürdők ára 4,6%-kal növekedett.

Ugyan a strandokon és a vízparton biztosan sokkal többe kerül az üdítő vagy lángos, mint az ország többi területén, a hivatal nem közöl területi adatokat, így kénytelenek vagyunk beérni az országos számokkal. Egy (feltét nélküli) lángos több mint 280 forintba került, ami 22 forintos emelkedés az előző év június-júliusához képest. A nyaralóhelyeken minden bizonnyal egyrészt magasabb árszinttel, másrészt nagyobb drágulással találkozhattunk. Az áremelkedés mértéke így is 8,5%-os volt éves alapon az ország egész területén.

Ha délután még fagyizni is elmentünk, akkor a cukrászdában is több pénzt hagytunk, mint tavaly. Egy gombóc fagylalt ugyanis 220 forint felett volt már idén nyáron, ami 16 forintos drágulásnak felel meg. A dinnye sem maradhat el ebben a hőségben, amiért kilónként 238 forintot fizethettünk, 5%-kal többet, mint tavaly.

Így joggal érzi mindenki azt, hogy idén nyáron többet költ, mint tavaly, miután minden, jórészt nyáron fogyasztott termék/szolgáltatás ára az átlagos inflációnál (3,25% június-júliusra) gyorsabban nőtt – olvasható a portfolio.hu-n megjelent cikkben, melynek folytatása itt található.