A nyári szünidő kezdetével felpörög a szezon a Balatonnál (economx.hu)

Június utolsó hetében berobban a nyaralási szezon a Balaton körül, és a piaci várakozások szerint egészen szeptemberig rekordforgalmat produkálhat a belföldi turizmus. 

A várakozások szerint végre jól alakulhat az idei nyaralási szezon, a belföldi turizmus elérheti a 2019-es, Covid előtti csúcsév forgalmát, amire nagy szüksége van a vállalkozásoknak – mondta az Economxnak a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

Rasztovits Dávid rámutatott: az előző években több olyan tényező befolyásolta a korábbi húzóágazat eredményességét, amelyek alaposan próbára tették a szereplőket: a pandémiás lezárások okozta veszteségek után a háború közelsége, az energiaválság, az infláció, a fogyasztás visszaesése mindenütt nyomot hagytak a működésen és megtizedelték a cégeket.

2024 viszont az első olyan év lehet, amikor igazán érezhető lehet a rehabilitáció a turizmusban. Már igazán megérdemli ez a terület, hogy egy jó nyári szezont, sőt, jó évet éljen meg – jelentette ki.

Kitért arra is: a Budapest Airport nemzeti tulajdonba kerülése történelmi fordulatot jelent, amely azonnal új alapokra helyezte Magyarország régiós szerepét.

A szakember jelezte: a Balatonnál a nyári szünidő kezdetével már felpörög a szezon és egészen szeptemberig – leginkább a júliusi-augusztusi főszezonban – javarészt csúcsra járnak a szálláshelyek, mindenféle kategóriában.

Rasztovits Dávid szerint, ahogy menetrendszerűen minden év júniusában, most is lehet arról beszélni, hogy mennyibe kerül a lángos és a hekk, illetve, hogy a magyar családoknak mennyire megfizethetők a szolgáltatások. A balatoni turizmus megítélésében ugyanakkor mégsem ez az igazán mérvadó.

Mint mondta, ezzel együtt lehet vizsgálni csak az árakat, de akkor az egész országban, minden vállalkozásnál össze kellene vetni a drágulások mértékét, az alapján lehetne kijelenteni, hogy elszállt a Balaton, vagy, hogy az elmúlt évek fejlesztései megfizethetetlenné tették a nyaralást a térségben.

Hozzátette: ez egy hagyományosan érzékeny téma, ám, ha például csak a költségek oldaláról, a bérek szempontjából vizsgáljuk, elmondható, hogy sok helyen még tovább is lehetne emelni az árakat, hogy a cégek ki tudják termelni a működést és azon még nyereségük is legyen.