A Magyar Zene Házában mutatkozik be a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program

2022. november 11-én a Magyar Zene Házában mutatják be, hogy mire készül jövőre Veszprém és a kulturális évhez csatlakozott 116 bakonyi-balatoni település.

 

Már csak kevesebb mint 100 nap van hátra és Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen Európa Kulturális Fővárosa lesz: 2023-ban ez a régió viselheti az Európai Unió legjelentősebb kulturális címét. Január 21-én és 22-én, a Himnusz megszületésének 200. évfordulójához és a magyar kultúra napjához kapcsolódva ünnepeljük a programév indulását.

Az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés az Európai Unió kultúrpolitikájának legfontosabb programja, amelynek célja, hogy az európai népek a kultúrán keresztül jobban megismerjék egymást és közelebb kerüljenek egymáshoz. A kulturális év egyedülálló lehetőség, mely által a régiót – Veszprém központtal – európai láthatóságú, kulturális-kreatív térséggé kívánjuk erősíteni.

Pezsgő, élettel teli megújuló városi terek, Veszprém, a Bakony és a Balaton új, közös kulturális élete, a kulturális-kreatív ipar új otthona – ez a VEB2023 Európa Kulturális Fővárosa program víziója. Az Európa Kulturális Fővárosa program lehetőséget ad arra, hogy Veszprém és a térség hosszú távon is meghatározó kulturális-szellemi központként működjön, amely sokszínű programjaival, fejlesztéseivel segít a térséget Európában is figyelemre méltó kulturális régióvá emelni.

A terveket, víziót egy igazán méltó helyen, a Magyar Zene Házában mutatják be a kulturális szakma képviselőinek egy olyan konferencia keretében, amely a kultúrát és a VEB2023 EKF hatásterületét is érintő aktuális kihívásokat és az ezekre a kultúra erejével, eszközeivel adható válaszokat keresi, elemzi.

A délelőtti konferencián a kultúra és a kulturális innováció állandó és most felmerült váratlan kihívásait; az Európa Kulturális Fővárosa cím adta lehetőségeket és egy új kreatív-ipari régió születésének lehetőségét elemzik a résztvevő miniszterek, Csák János és Navracsics Tibor, valamint a hazai kulturális élet meghatározó szereplői.

Kora délután a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program klasztereit, témáit ismertetik egy látványos, pörgő előadás keretében .