Több száz mázsa hal szabadult ki dél-balatoni halastavakból – sok helyen esznek most halat a térségben

A múlt pénteken esett rengeteg csapadék, villámárvizek miatt Mesztegnyőn tizenegy tóból, Tapsonyban pedig két tóból folyt el az összes víz és több száz mázsányi hal, mintegy százmillió forintos kárt okozva – számolt be a sonline.hu. “Honfitársaink azóta kosarakkal gyűjtik a többfelé fennakadt halakat, sok helyen kerül most hal az asztalra a térségben” – számolt be a hirbalaton.hu-nak egy marcali lakos.

 

Információink szerint a mesztegnyői halastavakból az általában csak egy ároknyi, de most megáradt patakká, folyammá duzzadt Boronkai árkon keresztül távozik a víz a Marcali-Boronka víztározó felé. A tározóba egy sűrű nádas-sásoson keresztül ér be az árok vize, így legfeljebb a fősodorba került kisebb halak jutottak el oda, a többi, főleg a nagyobb példányok itt-ott fennakadtak a nádasokban, a kiöntött, víz alá került területeken.

“Tavasszal olyan négyszáz mázsa pontyot, amurt, harcsát, csukát telepítettünk a tavakba. Ezeknek, illetve a bent lévő állománynak az értéke elérte a nyolcvanmillió forintot” – számolt be a tógazda a sonline.hu-nak az elszabadult halakról.

A helyiek a hirbalaton.hu-nak elmondták, nem kell tartani tömeges halpusztulástól, van aki begyűjtötte, illetve még most is gyűjti a halakat. Természetesen a tógazdák is mentették és mentik a menthetőt.