A Balatont nézi online tárgyalás közben: így lett borász a háromgyermekes fővárosi informatikusból (mandiner.hu)

Informatikus apa és fia döntött úgy, hogy kiszabadul a főváros forgatagából és a Balaton mellett, egy csendes dűlőn kezd szőlőt termeszteni és bort készíteni. A fiatalabb Strommer, Domonkos arról számolt be, hogy ismerősei közül egyre többen választanak természetközeli másodállást, olykor ő is a dűlőről végzi a távmunkát, persze mindez három gyerek mellett, a nagyszülők nélkül biztosan nem menne. Fontolgatják is, hogy a fővárosból egyszer elköltöznek Veszprémbe. A Makronóm interjúja a Strommer Pincészet és Borterasz alapítójával, Strommer Domonkossal, a mesébe illő Pécselyről. 
Mi teszi különlegessé a Strommer Pincészetet?

A vendégeknek nem muszáj kiöltöznie, itt egy rövidnadrágban és strandpapucsban is le lehet ülni borozgatni. Nem kell azon aggódni, hogy szépen pörgeti-e a bort a pohárban. Csak annyi feladata van a vendégnek, hogy jól érezze magát.

Milyen kategóriába sorolná az itt készült borokat?

Felső középrétegbe sorolnám. Az alsó kategóriás borok esetében más az ültetvények elrendezése, nagyobb területre van szükség, mivel fontosabb a mennyiség a minőségnél.

Mikor kezdtek el vállalkozni? Informatikusként hogyan jött a borászat ötlete?

Főállásban informatikusként dolgozom, a feleségem borászként végzett a kertészeti egyetemen. Édesapám – aki szintén informatikus – ötlete volt, hogy építsünk egy borászatot, de ez pár évig még váratott magára, kerestük a tökéletes alkalmat. Végül 2015-ben vágtunk bele a borászatba a feleségemmel és édesapámmal.

Miért pont Pécselyt, és ezt a dűlőt választották a borászatnak?

A családunknak van egy háza a Tihanyi-félszigeten, ezért mindenképpen a környéken szerettük volna elindítani a vállalkozásunkat. Egy ingatlaniroda segítségével találtunk rá a birtokunkra, két külön tulajdonos árulta egymás mellett a telkeit, mi pedig mindkettőt megvásároltuk. Az egyik terület teljesen elhanyagolt volt, másfél méter magasan gaz, bokor és akác nőtte be.
Két hétbe telt, mire rendbe raktuk a területet annyira, hogy hozzá lehessen férni a szőlősorokhoz. Azóta folyamatosan telepítjük újra az ültetvényeket, amiket korábban vásároltunk. A pincét teljesen átépítettük, high-tech hűtőrendszert és víztisztító rendszert telepítettünk, kutat fúrattunk és minimálisan felújítottuk az épület külsejét is. Egy éven belül szeretnénk a pincét bővíteni. Ehhez keressük most a megfelelő helyszínt.

A cikk folytatása itt elolvasható.