A balatoniak mint kultúrafogyasztók – egész évben érdemes programot szervezni

Egy 2018-19-ben a Balaton-térségben végzett primer felmérés eredményét (1201 fős minta), és a Központi Statisztikai Hivatal szekunder statisztikáit is felhasználja az a Comitatus Önkormányzati Szemle Balatonra fókuszáló kiadványában megjelent tanulmány, mely  a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térség 174 településének kultúrával kapcsolatos tapasztalatát összegzi. A kutatás célja annak megállapítása volt, hogy a balatoni lakosok számára mennyire fontos a kulturális kínálat, illetve mennyire elégedettek vele. Az eredményekből kiolvasható:  a lakosok többsége számára fontosabb, mint amennyire elégedettek vele. 

Az 2018-ban és 2019-ben végzett kérdőíves felmérés 1201 fős mintája alapján megállapítható, hogy a Balaton régió lakosai többségének fontosak a kulturális rendezvények, és az ezekkel való elégedettségük tipikusan közepes vagy jó, azonban viszonylag kevesen vannak, akik teljesen elégedettek a kínálattal – olvasható a tanulmányban. Mindegyik vizsgált településtípusnál elmondható, hogy a válaszadók többsége fontosnak tartja a kulturális rendezvényeket. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy napjainkban már nem elég csak a vízpart és a természeti környezet ahhoz, hogy az itt élők elégedettek legyenek, hanem egyre fontosabbak a változatos, aktív kikapcsolódást jelentő programok

A szerzők szerint a kulturális kínálat szervezésénél és fejlesztésénél célszerű figyelembe venni az állandóan vagy ideiglenesen itt élők igényein túl a hosszabb-rövidebb időre idelátogató vendégekét is.

A kulturális kínálat vonzóvá teheti a települést, mind az állandó lakosok, mind a másodlagos otthonnal rendelkezők, mind pedig az idelátogató turisták számára, ami a későbbiekben hozzájárulhat a területi fejlődéshez is. Ez különösen a parttól távolabbi települések esetében lehet fontos tényező, mert egyrészt itt a vízpart nem szerepel, mint vonzó tényező, másrészt hozzájárulhat a települések szélesebb körű ismertségéhez, ami növekvő lakosságszámot és látogatói létszámot eredményezhet, ezáltal növelve a település bevételeit

Az önkormányzatok számára fontos, hogy a településük vonzó legyen. Mivel a kultúra megjelenik mind az életminőség összetevői között, mind pedig turisztikai termékként és utazási motivációs tényezőként, emiatt célszerű kellő hangsúlyt fektetni a kulturális kínálat fejlesztésére, a szabadidő eltöltésének sokszínű lehetőségének biztosítására az év minden időszakában.

A tanulmányban kitérnek arra is, hogy a közeljövőben megismételnék a felmérést. Ez arra az érdekes kutatási kérdésre adhat választ, hogy a jelenlegi COVID-19 járványhelyzetben vajon tipikusan fontosabb vagy kevésbé fontosabb lett a balatoniak számára a kulturális programok választéka. A szerzők feltételezése szerint fontosabbá vált azok számára, akik a járványügyi korlátozások miatt nem vesztették el munkájukat, és kevésbé fontosabbá vált azok számára, akik hosszabb távra munka nélkül maradtak.

A teljes tanulmány ide kattintva érhető el.