A balatoniak is tettek a kongói gorillák élőhelyének megmentéséért

Harmadik évét zárta a “Passzold vissza Tesó!” elnevezésű,használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány,amelyet a Jane Goodall Intézet,a KÖVET Egyesület közösen hirdetett meg 2020-ban. A kampány idei eredménye: 49 helyszín, 1184 kg mobil.  A 2020-as vírushelyzet ellenére jó hír, hogy a gyűjtőpontok és a szervezetek egyre aktívabbak,egyre többen kapcsolódnak be a mobiltelefon visszagyűjtésbe.

A helyzet adta lehetőségekhez mérten a visszagyűjtést a szervezők 2021-ben is folytatják,így továbbra is bárki csatlakozhat országszerte a kampányhoz – áll a Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület közleményében.

Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több használt készüléket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói gorillák élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. Ehhez csatlakozott 49 vállalat és intézmény, mozgósítva ezzel több ezer dolgozót, munkatársat és tanulót.

A kisméretű elektronikai eszközöket a legnehezebb visszagyűjteni, de pont ezért mindent meg kell tenni és felhívni a társadalom, a lakosság figyelmét a problémára és a megoldására. Az ilyen kampányok segítik elő, hogy tudatosabban éljenek, vásároljanak az emberek. Emellett az ENSZ 17 fenntarthatósági céljai közül legalább négynek az elérését is elősegíti a kampány. A szervezők örömmel látták,hogy vannak visszatérők,és sok helyszín csatlakozott újonnan.

Az akcióban számos balatoni intézmény vagy vendéglátóhely is részt vett. A kezdeményezők gyűjtődoboza megtalálható volt a révfülöpi Bisztro 71 étteremben, a balatonfüredi Giorgi Pizzériában, Balatonvilágoson a Mészöly Géza Általános Iskolában, a vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskolában, a gyenesdiási Polgármesteri Hivatalban. Keszthelyen több helyszínen is várták a használt mobilokat. Mások mellett a Zöldmező Utcai Általános Iskola, a Városi Kórház, a Keszthelyi HUSZ Hulladékszállító, Premontrei Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a ZSZC Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnázium, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola valamint a keszthelyi Polgármesteri Hivatal is befogadta a gyűjtőládát.