Az online és offline biztonságra hívták fel a figyelmet a somogyi rendőrök (sonline.hu)

Az ünnepi időszakban megszaporodnak a különböző trükkös módszerek, amelyekkel pénzt tudnak kicsalni a gyanútlanokból. A somogyi rendőrök a megelőzés érdekében hívták fel ezekre a figyelmet, valamint egyszerű, de hatékony módszereket a baj elkerülésére – írja a sonline.hu.


Régi módszer az úgynevezett „unokázós” csalás, amikor valaki a családtag nevében próbál pénzhez jutni az áldozatától. Ilyet esetben mindig hívjuk fel az említett rokont, akinél meggyőződhetünk az állítás valódiságáról.

Új módszer azonban, hogy a csalók a vírushelyzetre való tekintettel fertőtlenítési szándékkal szeretnének bejutni valakinek az otthonába. Emellett továbbra is előfordul, hogy hatósági személynek adják ki magukat a bűnelkövetők. Mindenképp győződjünk meg arról, hogy hivatalos szervtől érkezik valaki, mielőtt beengedjük otthonunkba.

Az internetes vásárlások a járványhelyzettel kapcsolatos korlátozások miatt ugrásszerűen megnövekedtek. Emiatt azonban a kevésbé gyakorlott online vásárlókat könnyen félre tudják vezetni.

Az adott kereskedőoldalak megbízhatóságát mindig ellenőrizzük. Különösen fontos ez abban az esetben, ha előre fizetünk, ilyenkor ugyanis illetéktelenek kezébe juthatnak a bankkártya adataink.

Vásárláskor ellenőrizzük a jótállási feltételeket, a szállítás költségeit és kiszállítási idejét. Így sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Kiszállításkor pedig ellenőrizzük, hogy a csomag zárt és sértetlen-e. Amennyiben nem, ne vegyük át, küldjük vissza a feladónak.