A Balaton-felvidék ékkövei (magyarkurir.hu)

A gyenesdiási Festetics-kilátóhoz indulva kaptatunk felfelé a meredek erdei úton, élvezzük a ránk zúduló csendet vagy a fel-felhangzó madárrajcsúrt. Az éjszaka jött égi áldás ugyan párával dúsította a reggeli levegőt, de bírjuk még tüdővel, és a helyi Tourinform iroda munkatársai által választott napi idézettel vigasztalódunk: „A családunkban nem az éveket tartjuk számon, hanem az élményeket…”- olvasható a magyarkurir.hu-n.


„…A kor csak a bornál és a sajtnál számít.” John Goddard igazával rójuk az utat, egyre feljebb kapaszkodva, és a kilátóról elénk táruló látvány végül minden erőfeszítésért kárpótol bennünket. Isten valóban jókedvében teremtette ezt a tájat, amelyben a Balaton a természet örömkönnye. Bűvöl és bájol bennünket bármely év- és napszakban. Érdemes minél teljesebben megismerni, és szent időtlenségben ringatózva felfedezni minden zegzugát, belefeledkezve a gyakran változó tótükör pazar fény-árnyék játékába. Akár a Nyugat-Balaton kisebb-nagyobb településein, melyek idei úti céljaink voltak.

A Balaton-felvidék rejtett kincsei szerencsére egyre ismertebbé válnak, hiszen vírusveszély ide vagy oda, sok turista kereste fel ezt a tájat. Gyakori busz- és vonatjáratokra voltunk utalva, de sem a kalauz, sem az autóbuszvezető nem engedte felszállni a szájmaszk nélkül érkező utast.

S ha már a Nagymezőről megközelíthető kilátót említettem, nem hagyhatom ki a fénykeresztet sem, amely őrzője, védelmezője Gyenesdiásnak. A csúcsán – a Szentháromságra utalva – három ponton kék fénnyel van megvilágítva, az alsó része pedig négy fehér fénnyel, a feltámadást és Jézus Krisztust, az eget a földdel összekötő istenembert jelképezve. A nagyközség egyik látványossága a pásztorház, de érdemes betérni a több mint másfél száz éves, felújított nádfedeles J&A Kerámiaházba is, ahol számos hazai és határon túli – például korondi – fazekasműhely kínálata látható. Akár magunk is odaülhetünk a fazekaskorong mellé, hogy kipróbáljuk tehetségünket, kézügyességünket, formaismeretünket, és mérlegre tegyük ízlésünket. A családi vállalkozásban működő cserepes porta gazdái missziót teljesítenek, de nemcsak a kézművesek népes társaságában, hanem a hívek és a keresők körében is: az asztalon a Mai Ige tucatszám, a falon házi áldás, a portékák között megannyi agyagkereszt.

Ottjártunkkor hirdették ki: Magyarország egyik legkiválóbb strandja a gyenesdiási, és az ország harmadik legfinomabb fagyiját is itt mérik.

A cikk folytatása itt elolvasható.