Balaton-parti polgármesteri szezonértékelő (balaton.vehir.hu)

Tavasszal még elég borúlátóan nyilatkoztak a települések polgármesterei a nyári szezont illetően. Szeptember elején a balaton.vehir.hu megkért több településvezetőt, hogy értékeljék a rendhagyó 2020-as nyári szezont. A hírportálunk kérdéseire elsőként Tósoki Imre Tihany polgármestere válaszolt.


 -A világjárvány és a tavasszal bevezetett karantén idején még elég pesszimistán tekintett az idei szezonra, számos bizonytalan tényező borzolta a kedélyeket. Mi erről a véleménye?

Annak ellenére, hogy júliusban és  augusztusban a megszokottnál több látogató volt a településünkön és a kisebb szálláshelyek teltházzal működtek, sajnos még most sem teljesen egyértelmű számunkra, hogy a világjárvány Tihany számára  mekkora veszteséget okoz a turizmus területén.  Az biztos, hogy a márciusban kalkulált közel 200 millió Ft-os veszteségből a jó idegenforgalmi szezon tudott csökkenteni, de az a tény, hogy július 1-től lehetett újra parkolódíjakat szedni településünkön, jelentős bevétel kiesést jelentett. A kisebb szálláshelyek teltházzal működtek, de a legnagyobb szálláshely-szolgáltatónk, a Club Tihany sajnos a korábbiakhoz képest lényegesen kevesebb vendéget tudott fogadni az elmúlt 3-4 hónapban.   Költségvetésünk éves viszonylatban a  tavalyi vendégéjszaka szám 25%-át tudja csak produkálni ,és ez jelentős idegenforgalmi adóhiányt jelent ebben az évben. Ezzel párhuzamosan az iparűzési adó bevételünk is jelentősen csökkenni fog az elmúlt évekhez képest.

A teljes cikk itt elolvasható.